Az ME a tudományos kommunikáció elitcsapatában

Vágólapra másolva!
A Descartes-díj célja, hogy olyan projekteket jutalmazzon, melyek bárki számára elérhetővé és érthetővé teszik a tudományt. Az ME Európa legjobb programjai között szerepelt.
Vágólapra másolva!
Descartes-díjhttp://ec.europa.eu/research/descartes/index_en.htmA díj hivatalos honlapja (angol)

Több mint egy hónapja jelentették be Brüsszelben az idei Descartes-díj 33 jelöltjét, akik tizenhét ország színeiben indultak. A 80 pályázó közül a 33 leginkább figyelemre méltót egy vezető tudósokból és a média szakértő képviselőiből álló rangos testület választotta ki, melynek élén a francia kutatóintézet, a CNRS munkatársa, Suzanne de Cheveigné állt. A kontinens legkülönbözőbb vidékeiről, a legeltérőbb témákban érkeztek jelölések. Csak néhány kategória ízelítőül: a tudomány népszerűsítése ügyének elkötelezett kutatók, tudománynépszerűsítés nyomtatott sajtóban és könyvekben, illetve audiovizuális és elektronikus médiumokon keresztül, innovatív tudománykommunikáció (az ME is ebben az, egyébként legnépesebb kategóriában versenyzett, 11 versenytársával), végül külön szekcióban szerepelhettek a 'pályakezdő' kommunikátorok.

A 33 jelöltből végül tíz finalista (közülük ötöt jutalmaztak elismerő oklevéllel) és öt díjazott került ki. 2007. március 7-én Brüsszelben adták át a 275 000 euró összeértékű elismeréseket. Tekintsük át röviden a díjazott projekteket! Az Eureka nevű, főleg gyerekeknek szánt tudományos magazinért Dr. Sheila Donegan és Eoin Gill; a "Europe, A Natural History" című dokumentumfilm-sorozatért az ORF, a BBC és a ZDF tévécsatornák; a nápolyi székhelyű Citta della Scienza (Tudomány Városa) interaktív tudományos programért Vittore Silverstini professzor; a MAR-ECO elnevezésű, a tenger élővilágát a nagyközönségnek bemutató projektért Dr. Odd Askel Bergstad és munkatársai; végül Wendy Sadler a "Science Made Simple" című, elsősorban tinédzserekhez szóló programért vehette át a rangos elismerést és a vele járó pénzjutalmat.

Az új uniós tagországok jelöltjei közül csupán a Mindentudás Egyeteme és egy észt projekt került be a finalisták közé. Rajtuk kívül egy német, egy francia és egy spanyol pályázó tudott a finalisták elit mezőnyébe bekerülni. Az Európai Bizottság elismerő oklevélének tanúsága szerint az ENCOMPASS egy sikertörténet az innovatív tudománykommunikációban és valódi eligazodási lehetőség a tudományos ismeretek területén.

Ha a Mindentudás Egyeteme ezúttal nem is részesült a pénzdíjból, a magyar tudománykommunikáció rendkívül jelentős eredményeként értékelhetjük, hogy a 2003-ban a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával és a Magyar Tudományos Akadémia szakmai együttműködésével indult program végül bekerült az öt finalista, azaz Európa legértékesebb tudománynépszerűsítő programjai közé.

Elismerő oklevél a Descartes-díj finalistájának, az ME-nek

Elismerő oklevél a Descartes-díj finalistájának, az ME-nek