Tanítanak és kutatnak

Vágólapra másolva!
Idén harmadik alkalommal tartotta meg országos konferenciáját a Kutató Tanárok Országos Szövetsége a Professzorok Házában (2007. március 2-3). A rendezvényen sor került a Kajtár Márton Emlékdíj és a Szövetség pártoló díjainak átadására, valamint a Szövetség művésztanárai első kiállításának megnyitására is.
Vágólapra másolva!

A konferencia résztvevői számos előadást hallgathattak meg a Szövetségbe tömörült kutató tanárok számára fontos témakörökben. A szakmai beszélgetések során közvetlen eszmecserére is lehetőségük nyílt egymással és az előadókkal. A rendezvényen az érdekelt pedagógusok mellett az akadémiai kutatás, felsőoktatási intézmények jeles képviselői, valamint az illetékes állami hivatalok éppúgy képviseltették magukat, mint az utánpótlás, melynek hamarosan feladata lesz a staféta átvétele.

Az előadások sorát Dr. Csapó Benő (SZTE) A "tudós tanár"-modell újraértelmezése és a kutatásalapú tanárképzés c. előadása nyitotta, majd Dr. Juhász András (ELTE) "Tudós tanár vagy iskolamester" c. expozéja folytatta sort. Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke arról beszélt, hogyan jelennek meg a nemzetiségek a történelemoktatásban, Nagy László, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet főigazgatója pedig a kompetenciaalapú moduláris szakképzés magyarországi helyzetét ismertette.

A Kajtár Márton Emlékdíjas Szász Ágota

A Kajtár Márton Emlékdíjas Szász Ágota

V. Molnár JúliaDr. Kenyeresné Z. ÁgnesGór Nagy MáriaGNM SzínitanodaDr. Bartha JúliaDamjanich János Múzeum

A megnyitó utáni díjátadón a 2007. évi Kajtár Márton EmlékdíjatSzász Ágota, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum fizikatanára vehette át, majd a Kutató Tanárok Országos Szövetsége pártoló díjait nyújtották át a mozgalom iránt különösen elkötelezett intézmények vezetőinek. Az elismerésben a székesfehérvári Lánczos Kornél Reálgimnázium igazgatóját, Lovranits Józsefet, és a karcagi Szentannai Sámuel Mezőgazdasági Szakközépiskola és Gimnázium igazgatóját, Z. Tóth Györgyöt részesítették. Az első nap programját a Szövetség II. Közgyűlése zárta.

A második nap programját az idei Kajtár Márton Emlékdíjas Szász Ágota képes prezentációval kísért előadása nyitotta. Az érdeklődők az idén fennállásának 450. évfordulóját ünneplő Líceum történetének áttekintése után megismerkedhettek a tehetséggondozás ottani módszereivel, melyek ékes bizonyítékául szolgálnak a Szász Ágota által választott Bolyai Farkas-aforizmának, miszerint "Kicsi elme is tehet olyat, amit a nagyobb nem." Az iskola tanulói tavaly mintegy harminc versenyen több mint másfélszáz díjjal öregbítették alma materük hírnevét.