Hétközben jöhetnek a neuronok

Vágólapra másolva!
Katona István agykutatóval, a Talentum-díj idei egyik kitüntetettjével beszélgettünk idegsejtekről, vízilabdáról és csapatmunkáról.
Vágólapra másolva!
Ifjú tálentumok között/magazin2/20070214ifju.htmlBeszámolónk a 2007-es Talentum-díjkiosztóról

Kérem, foglalja össze röviden olvasóink számára eddigi tudományos pályáját!
- A budapesti Trefort Gimnázium biológia tagozata jelentette az első ugródeszkát. Jellemző a Lénárd Gábor által szervezett osztályunk színvonalára, hogy tíz osztálytársam ért már el olyan tudományos eredményt, amely az amerikai orvostudományi adatbázisban, a PubMed-en szerepel. Mások eközben kiemelkedően teljesítenek orvosként vagy más természettudományi területeken. Érettségi után az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán, biológus szakon végeztem 1997-ben. A PhD-fokozatomat a Semmelweis Egyetem Szentágothai János Idegtudományi Doktori Iskolájában szereztem 2000-ben. Ezután a klasszikus peregrinációs vándordiákok mintájára egy EMBO-ösztöndíjjal (Európai Molekuláris Biológiai Szervezet) két évre Heidelbergbe mentem molekuláris biológiai technikákat tanulni, végül a nagymúltú német egyetemi városban megszerzett tudást itthon próbálom alkalmazni és továbbadni tanítványaimnak az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetében (KOKI).

- Miért éppen az agykutatás?
Teljesen véletlenül. Terepbiológus szerettem volna lenni, de másodév elején egy, a KOKI Agykéreg kutatócsoportjában tett látogatás során a mikroszkópban látott gyönyörű idegsejtfestések megváltoztatták az álmaimat. Így hétvégére maradt a madarászat és a növények, hétközben pedig jöhetnek a neuronok.

Katona István agykutató átveszi a Talentum-díjat Vizi E. Szilvesztertől
Katona István agykutató átveszi a Talentum-díjat Vizi E. Szilvesztertől
- Saját kutatásainak újdonsága miben ragadható meg?
Freund TamásSperlágh BeátávalVizi E. SzilveszterFreund TamássalUrbán GabriellávalNature Reviews Neuroscience

- Az endokannabinoid rendszer tanulmányozása milyen gyakorlati eredményeket hozott eddig vagy hozhat a jövőben?
Úgy tűnik, hogy az endokannabinoid rendszer az agykéregtől a gerincvelőig szinte minden szinapszisunk működésében szerepet vállal. Ezt a szerepet kell nagyon pontosan megértenünk ahhoz, hogy értelmesen lehessen kiaknázni az endokannabinoid rendszer gyógyszeres befolyásolásában rejtőző lehetőségeket. Mielőtt bárki önkísérletezésbe fogna a kannabisz aktív hatóanyagával, felhívnám a figyelmét, hogy az igazi terápiás potenciál az endokannabinoidokat készítő és lebontó enzimek szabályozásában rejlik.