Vágólapra másolva!
2007 február közepén a Szegedi Tudományegyetemen elindult a Mindentudás Egyeteme - Szeged programsorozat IV. szemesztere.
Vágólapra másolva!

A Szegedi Tudományegyetem rektora, Szabó Gábor professzor a program honlapján lévő köszöntőjében arról beszél, hogy 2005 őszén "a polihisztorok modern utódai kedvéért indították el a Mindentudás Egyeteme - Szeged előadássorozatot." A program sikere töretlen, a szorgalmi időszakokban minden szerdán megtelik az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjának konferenciaterme tudást szomjazó fiatalokkal és az idősebb korosztály tagjaival.

Lássuk, ez a félév milyen érdekességeket kínál a szegedi "mindentudóknak"! Február 14-én tartotta meg előadását Szabó Gábor fizikusprofesszor, a Mindentudás Egyeteme kétszeres korábbi előadója. Ezúttal nem szűk szakterülete, a fizika, hanem másik, választott hivatása, az innováció témájában tartott előadást. A Szegedi Tudományegyetem innovációs stratégiájáról személyében avatott szakértő beszélt, hiszen Szabó Gábort a közelmúltban választották meg a Magyar Innovációs Szövetség új elnökévé (szegedi előadása letölthető az internetről).

Ízelítő a további programból: Pósfai György szegedi biológus, akit honlapunkon korábban a sokoldalú kólibaktériumról faggattunk, Szegeden a szintetikus biológiáról beszélt február 28-án. Március 7-én A. Sajti Enikő professzor asszony a szerb-magyar viszony 20. századi fordulatairól beszél majd. Március 21-én Máté Zsuzsanna főiskolai tanár a szegedi egyetem egykori legendás oktatójáról, Sík Sándorról tart előadást. Egy héttel később, március 28-án egy másik emblematikus alakról lesz szó: Mircea Eliade világhírű, román származású francia vallástörténészről Máté-Tóth András beszél. Ha Szeged, akkor szóba kell kerüljön a Nobel-díjas kémikusprofesszor, Szent-Györgyi Albert is: Marton János április 11-én tart róla előadást.

Marsi István a műanyaghulladékok hasznosítását veszi górcső alá április 18-án, Gönczy László április 25-én Kodály Zoltán zeneszerzőre, zenepedagógusra emlékezik majd. Májusban sem unatkozik majd a szegedi törzsközönség: 2-án Soós Gyöngyvér a hazai és európai gyógyszerfogyasztási mutatókat veti össze, 9-én Hatvani László akadémikus arról beszél, hogyan jósolnak a matematikusok. A IV. szemeszter utolsó előadását 2007. május 16-án Barabás Katalin tartja a nemi úton terjedő betegségek járványtanának magatartástudományi vonatkozásairól.

A programról minden információ elérhető a Mindentudás Egyeteme - Szeged honlapon.