ESOF 2008 - a nyitott tudományért

Vágólapra másolva!
2008-ban a katalán központ, Gaudí városa, azaz Barcelona ad majd otthont az Euroscience Open Forumnak, az európai tudományosság nyilvános fórumának.
Vágólapra másolva!
ESOF2008http://www.esof2008.orgA rendezvény honlapja (angol)A tudomány fesztiválja/mindentudasegyeteme/20060320atudomany.htmlBeszámolónk az ESOF2006 sajtótájékoztatójáról

Az Euroscience Open Forum, vagyis az Euroscience Nyílt Fórum célja, hogy nyílt fórumot biztosítson Európa- és világszerte a tudományos közösség kommunikációja számára. Az ESOF Európa vezető kutatási irányait prezentálja a nagyközönség elég az élet-, természet- és társadalomtudományok területén egyaránt. A legkülönbözőbb tudományágakban és az Európai Unió más-más tagországaiban működő kutatókat az ESOF hozza össze. A projekt nem titkolt célja az Európai Kutatási Térség, a European Research Area (ERA) népszerűsítése is. Az ESOF szervezőinek további kiemelt célja a fiatal európai állampolgárok tudomány iránti érdeklődésének felkeltése és elmélyítése.

A tudományos kommunikáció központi kérdése a rendezvényeknek: tudományos újságírók és tudományos kommunikátorok a rangos esemény kulcsszereplői, hiszen általuk válhatnak ismertté a szervezők törekvései. Az ESOF szándéka szerint olyan hely, ahol a kutatók megmagyarázhatják és továbbíthatják nézeteiket a széles közönség felé. Az európai bázisú tudomány jövőjét meghatározzák a jogszabályi keretek, a támogatási lehetőségek. Az ESOF lehetőséget teremt, hogy a politika döntéshozói és a tudomány képviselői találkozzanak egymással. Az ESOF elkötelezett híve annak, hogy a tudományos felfedezések eredményei minél hamarabb minél szélesebb körben legyenek elérhetőek: a technológia, a gazdaság szereplői ezért fontos résztvevői a 2008-as barcelonai találkozónak.

2004-ben Stockholm adott helyet az első rendezvénynek, ekkor 67 ország több mint 1800 küldöttje vett részt a négynapos programon. 28 ország 350 újságírója volt jelen az eseményen, s a kormányzat és az ipar részéről is közel három tucat fontos szereplőt üdvözölhettek a szervezők. 2006-ban, Münchenben már 2100 tudóst, politikust és prominens személyiséget köszöntöttek a megnyitó alkalmából. 2008. július 18-22. között Barcelonába várják az európai tudományosság jelentékeny közreműködőit.

Az ESOF 2008 hamarosan, 2007. márciusában bejelenti a végleges témajegyzékét. A szervezőbizottságok előzetes tervei szerint kiemelt téma lesz többek között az emberi viselkedés (elsősorban az agykutatás forradalmi eredményei szempontjából); a nagyon nagy és a nagyon apró dolgok, vagyis a részecskegyorsítóknak köszönhető új tudományos meglátások; az emberiség élelmezésének új, lehetséges irányai; a társadalmak nyitottsága, különös tekintettel a terrorfenyegetettségre és a kultúrák összecsapásáról szóló elméletekre; az energia- és klímapolitika; az európai demográfiai változások; a tudomány és művészet kapcsolatrendszere. 2007. júniusáig lehet jelentkezni az egyes szekciókba előadásokkal, poszterbemutatókkal (a pontos határidőkről a rendezvény honlapján tájékoztatják az érdeklődőket). A szervezők közel 100 000 látogatót várnak abba a kiállítótérbe, ahol különböző tudományközeli válllakozások, alapítványok mutathatják be szolgáltatásaikat, eredményeiket közérthető módon.

A tudományos, gazdasági és politikai élet több ezer rangos képviselőjének részvétele az ESOF 2008-on pontosan jelzi majd, hogy az Európai Unió számára alapvető jelentőségű a tudomány aktuális helyzetének felmérése, valamint e helyzetkép professzionális kommunikálása a közvélemény, a döntéshozók, valamint a tudomány irányába.