Vágólapra másolva!
2007. február 13-án ötödik alkalommal nyújtották át ünnepélyes külsőségek között az MTA Székházában a Talentum Akadémiai Díjakat fiatal kutatóknak.
Vágólapra másolva!
Talentum-díjasok 2004-ben/mindentudasegyeteme/20050215atadtak.htmlBeszámolónk a 2005. évi díjátadásrólTalentum-díjasok 2005-ben/mindentudasegyeteme/20060218talentumdij.htmlBeszámolónk a 2006. évi díjátadásról

A Közép-Európai Tehetségkutató Alapítvány 2002-ben alakult Kenyeres Sándor üzletember kezdeményezésére és anyagi támogatásával. A sikeres vállalkozó magánvagyonából 100 000 eurót, azaz több mint 25 millió forintot biztosított az alapító okiratban foglalt célok megvalósítására. A Central-European Talent Search Foundation, röviden a CETA célja, hogy a régió kiemelkedő tehetségű fiatal kutatóit, szakembereit, tudósait jutalmazza teljesítményükért. 2007-ben már ötödik alkalommal osztották ki a Magyar Tudományos Akadémia és a CETA által közösen gondozott Közép-Európai Talentum Díjat.

A Díjat évente egy alkalommal három, a legígéretesebb tudományos ötlettel, programmal pályázó fiatal tudós, szakember vagy kutató kaphatja meg. A pályázatokat a szakmai kuratórium a tudományos érték mellett a megvalósíthatóság, a társadalmi hasznosság alapján is mérlegeli. A Díj összege 20 000 euró fejenként. A Díjra 35 év alatti fiatal kutatók pályázhatnak a természettudományok, a társadalomtudományok és az élettudományok területéről. A kuratórium elnöke Vizi E. Szilveszter professzor, az MTA elnöke, a Mindentudás Egyeteme korábbi előadója. A kuratórium tagjai között korábbi előadóink közül ott találjuk Detrekői Ákost és Roska Tamást. A tagok egybehangzó véleménye szerint az eddig díjazott összesen tizenöt tudós fiatal kora ellenére kiemelkedő tudományos teljesítményt tudhat a háta mögött, emellett határainkon innen és túl egyaránt kiemelkedő hasznossággal bíró oktatási-kutatási munkát végeznek.

Az idei díjakat Vizi E. Szilveszter adta át 2007. február 13-án az MTA Roosevelt téri Székházában. Köszöntőjében igazi ünnepnek nevezte az alkalmat, amikor amellett, hogy tehetséges fiatalokat jutalmaznak, egy különleges mecenatúra működését is megismerhetjük. Vizi professzor kiemelte Kenyeres Sándor üzletember szerepét, aki fontosnak tartja a tehetséggel megáldott fiatalok erkölcsi és anyagi elismerését. Ezután Kenyeres Sándor vette át a szót, aki bejelentette, hogy a Talentum Akadémiai Díj ötödik születésnapja alkalmából 2008-tól egy-egy kiemelkedően tehetséges hazai művész szintén 20 000 euróval járó Művészeti Díjban részesül.

Díjazók és díjazottak: Gyurcsányi E. Róbert, Katona István, Vizi E. Szilveszter, Kenyeres Sándor és Langó Péter

Díjazók és díjazottak: Gyurcsányi E. Róbert, Katona István, Vizi E. Szilveszter, Kenyeres Sándor és Langó Péter

Az ünnepélyes díjátadáson először a természettudományi kategóriában díjazott Gyurcsányi E. Róbert vette át a kitüntetést. Pályamunkájának címe: Kémiai és bioszenzorok fejlesztése. A 35 éves kutató több olyan eszköz megtervezésében vett részt, melyek diagnosztikai célokra kiválóan alkalmazhatók, egy részük szabadalmi oltalom alá esik. A fiatal tudós munkásságára eddig több mint 250 független hivatkozás történt, emellett szokatlanul ifjú korban lett egyetemi docens.

Katona István az élettudományi kategória idei győztese, aki az endokannabinoid rendszer idegrendszeri hatásmechanizmusáról írt nyertes dolgozatot. Kísérletei során munkatársaival meghatározta az endokannabinoidok keletkezési helyét az agyban, mely jelentősen közelebb vihet minket például a kábítószerfüggőség kialakulásának vagy az epilepszia okainak magyarázatához.

Langó Péter régész angol nyelvű dolgozata bizonyult a legjobbnak a társadalomtudományi kategóriában. Írásában a 10. századi korai magyarság anyagi kultúrájának Kárpát-medencében történő régészeti kutatását vizsgálta. Bár a régészet nemzetközi vérkeringéséből sokáig kimaradt a magyar őstörténet vizsgálata, időnként születnek a hazai véleményektől eltérő külhoni értelmezések. Az angol nyelvű dolgozat külföldi kutatók számára is hozzáférhetően számol be az aktuális kutatási és módszertani eredményekről.

Honlapunkon hamarosan interjúkat olvashatnak az idei díjazottakkal.