2007 perc a fizika jegyében

Vágólapra másolva!
A győri Krúdy Gyula Gimnázium január 19-20-án fizikai kísérleti napokat tartott, ahol a diákok 2007 percen át az idővel kapcsolatos kísérleteket és előadásokat mutattak be.
Vágólapra másolva!
Az egyik legifjabb érdeklődő

Az egyik legifjabb érdeklődő az évgyűrűkkel ismerkedik

2005-ben, a Fizika Évében a Krúdy Gyula Gimnázium emlékezetes kísérletbe fogott, melynek során Léon Foucault francia fizikus híres inga kísérletét ismételték meg. 2006-ban folyatódott a hagyomány, ismét kísérletsorozattal ünnepelték a fizika tudományát. A rendezvény helyi sikerén felbuzdulva 2007-ben ismét egy nagyszabású kísérleti bemutatót tartottak: a diákok idén 2007 percen, 33 óra 27 percen át folyamatosan kísérleteztek, jelenségeket és fizikai problémaköröket demonstráltak "amolyan Csodák Palotája jelleggel".

A programsorozatban összesen 68 különálló kísérlet, bemutató, előadás zajlott le, melynek helyszíneit a középiskola 132 diákja alakította ki a korábban kidolgozott tervek alapján. A fiatalok be is mutatták és el is magyarázták az érdeklődőknek az általuk összeállított kísérleteket az egymástól szeparált standokon.

"Bemutattuk az IDŐ megnyilvánulási, mérési lehetőségeit (időtartam, időpont), nagyságrendi összehasonlíthatóságát, különböző tudományterületeken való alkalmazhatóságát, társadalmi, technikai és lelki hatásait, összefüggéseit. Mivel az IDŐ minden tudományágban megnyilvánul, ezért többségében nem közvetlenül fizikai jelenséget mutattunk be, hanem biológiai, földrajzi, irodalmi, nyelvészeti, történelmi, képzőművészeti problémákat" - magyarázza levelében Mészáros Péter fizikatanár, a program egyik főszervezője.

Olyan bemutatók voltak, mint például az idő témáját feldolgozó zenék és filmek bemutatása, a sakkóra működése (internetes sakk a világ másik végén levő ellenféllel), annak kiszámolása, hogy ki hány napot élt a mérés napjáig, az érdeklődők reakcióidejének mérése műszeres eszközzel, a fényév témájának elemzése, Kronosz, Thoth és más, az idővel összefüggő mitológiai alakok és ábrázolása képen, szoborban, mondakörben, az időzónák bemutatása, és még lehetne sorolni.

Az iskola igazgatója az egyik attrakciót szemlézi
Nagy Attila igazgató az egyik attrakciót szemlézi. Háttérben a "homokóra"


A szervezők főleg általános és középiskolás csoportokat vártak, de a délutáni és éjszakai órákban, illetve szombaton délelőtt családokra, magánszemélyekre is számítottak. Végül több ezer ember látogatott el személyesen a kísérletek helyszínére, és a program alatt folyamatosan üzemeltetett internetes webkameránkra is csaknem 1500 különböző helyről kattintottak rá. Ez azt is jelentette, hogy a program népszerűsége növekedett tavaly óta, hiszen idén lényegesen több volt az érdeklődő. Szerencsére idén számos támogatója volt az eseménynek, s a helyi média is szívesen számolt be a Krúdy Gyula Gimnáziumban történt fizikai varázslatról. A Magyar Posta pedig alkalmi hivatalt üzemeltetett, alkalmi bélyegzési lehetőséggel (a bélyegzőn a rendezvény logója volt).

Az újra megismételt siker után a szervezők még elszántabban készülnek a 2008-as esztendőre...