Vágólapra másolva!
A Délmagyarországban olvasható Farkas Csaba cikke a Szegedi Biológiai Központ működésének anyagi feltételeiről.
Vágólapra másolva!
Létszámbővítés - pályázati pénzekbőlhttp://www.delmagyar.hu/cikk.php?id=70&cid=141122A Délmagyarország cikke

Több pénzt szerez az SZBK hazai és nemzetközi pályázatokon, mint amennyivel - ezzel párhuzamosan - a költségvetési támogatása csökken. Akad kutató, aki egymagában 300 millió forintot szerzett tavaly az intézménynek.

Az MTA Szegedi Biológiai Központjának juttatott költségvetési támogatás a 2005-ös csúcs óta folyamatosan csökken: idén 70 millió forinttal lesz kevesebb a tavalyinál, és a tavalyi is hasonló összeggel volt kevesebb, mint a tavalyelőtti. S bár a pályázati pénzekkel kapcsolatban sosem lehet biztosra menni, az intézmény kutatói nagyon sikeresen pályáznak.

Szegedi Biológiai Központ
Szegedi Biológiai Központ
Dudits Dénes

Milyen tudományos témakörökre vevő mostanában a világ, mire érdemes pályázni? Továbbra is menő a növénygenomika és -nemesítés az SZBK szervezte Búzakalász Konzorcium vezetésével, melyben a GK Kht. és az egyetem is benne van, mint pályázó. Kovács Kornél és csapata a bioenergia-területen eredményes. A egyéb genomikai pályázatokon különösen jól szerepel Puskás László, s így folyhatnak a kutatások, például azt vizsgálva: a rákos sejt adott típusú kemoterápiára fog-e reagálni vagy sem. Az egymagában 300 millió forintot "összepályázó" Haracska Lajost, s Endre Gabriellát, valamint Nagy Ferencet is említi a főigazgató a "húzónevek" között.

Még létszámbővítésre is futja a pályázati pénzekből. A búzakutatás kibővítésére például egy német-magyar laboratórium jön létre, vezetője a jelenleg Berlinben tevékenykedő - éveket dolgozott a Max Planck Intézetben is -, Törjék Ottó lesz. Kutatócsoportok egyáltalán nem szűnnek meg az SZBK-ban a közeljövőben; az intézmény a létszámleépítést, ha mindenképp szükséges, nyugdíjba vonulások előbbre hozatalával oldja meg.

Az SZBK - hangsúlyozza a főigazgató - értékeli és elfogadja, hogy a biopolisz-koncepciónak kiemelt projektje az egészségügyi centrum. Ugyanakkor fölhívja a figyelmet: hasonló kezdeményezés Debrecenben és Pécsett is szerveződik, s ezekkel Szegednek bizonyos mértékig versenyeznie kell. A biológiai központ tehát fölajánlja egyedülálló szellemi kapacitását e program számára - ami nagy pluszt jelenthet a többi várossal szemben, ahol szintén az egészségügyben látják a növekedési lehetőségeket, ám nincs akadémiai biológiai kutatóműhely. Az intézmény már be is nyújtott a kormányzatnak egy gyógyszerfejlesztési és -kutatási javaslatot az Akadémián keresztül. Ezzel csatlakozni tudna az egészségcentrumhoz, annak innovatív részlegéhez.

Farkas Csaba
Forrás: Délmagyarország