Vágólapra másolva!
Tavaly szilveszterkor 4,1-es erősségű földrengést észleltek Pest megyében, Gyömrő közelében.
Vágólapra másolva!
A gyömrői földrengés képekbenhttp://mta.hu/index.php?id=2007Képgaléria a földrengés okozta károkrólMagyarország Földrengési Információs Rendszerehttp://www.foldrenges.huAz MFIR honlapja

2006. december 31-én, helyi idő szerint 14:39-kor földrengés keletkezett Pest megyében, Gyömrő közelében. Az MTA szeizmológiai mérőhálózatának meghatározása szerint a rengés magnitúdója 4,1 volt a Richter skálán.

A földrengés nagy területen volt érezhető Budapest-Hatvan körzetében. Sokan megijedtek, kiszaladtak az épületből, ágyak megmozdultak, csillárok kilengtek. A rengés az epicentrum környékén kisebb károkat (vakolatrepedések, kéményomlás) is okozott.

Magyarország területén évente 100-120 kisebb (2,5 magnitúdójúnál enyhébb) földrengést regisztrálunk az érzékeny szeizmológiai hálózat segítségével. Ezek nagy része nem éri el az érezhetőség határát. A rengések gyakorisága alapján az ország területén évente négy-öt 2,5-3,0 magnitúdójú, az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okozó földrengésre kell számítani. Jelentősebb károkat okozó rengés 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5,5-6,0 magnitúdójú földrengés 40-50 éves intervallumban pattan ki.

A 2006. év folyamán négy olyan földrengés történt, melyet az ország kisebb-nagyobb részén a lakosság is érzett. Szeptember 15-én Jászberény-Szentlőrinckáta térségében egy 2,5 magnitúdójú földrengés volt érezhető, melyet erős morajlás kísért. November 15-én és 23-án Beregdaróc környékét rázta meg egy kisebb (M 2,5), majd egy nagyobb (M 4,5)földrengés. Az utóbbi rengés az epicentrum környékén kisebb károkat is okozott. A december 31-én Gyömrő közelében kipattant földrengés bár valamivel kisebb méretű volt (M 4,1), de a sűrűn lakott területen jelentősebb károkat okozott.

A szeizmológia terén az MTA évek óta szolgáltat adatokat mind a közigazgatásnak, mind a nagyközönségnek - gyorsan, pontosan, megbízhatóan. A katasztrófavédelem szerveivel a legutóbbi földrengés alkalmával is folyamatos volt a munkakapcsolat, az Akadémia kutatói a rengés után egy órán belül már érdemi információkkal szolgáltak a földmozgásokról.

Régebbi rengések és a legutóbbi földrengés:

Régebbi rengések és a legutóbbi földrengés

Az MTA budapesti szeizmológiai állomásán regisztrált szeizmogram:

Az MTA budapesti szeizmológiai állomásán regisztrált szeizmogram

Dr. Tóth László szeizmológus
Forrás: MTA