2015-re gyógyítható lesz a cukorbetegség?

Vágólapra másolva!
Az új gyógyszert fiatal korban kellene bevenni. A helytelen táplálkozás és a mozgáshiány sem lehetne többé annyira ártalmas.
Vágólapra másolva!
Medikament könnte im Jahr 2015 vor Ausbruch von Diabetes schützenhttp://www.welt.de/data/2007/01/02/1163308.htmlA cikk eredeti verziója (német)A természetes sejthalál okai/fesus/20031006fesus31.htmlFésüs László előadása az ME-nMiért baj a cukorbaj?/jermendygyorgy/20060521jermendy.htmlJermendy György előadása az ME-n

Michael Ristow jénai táplálkozástudományi szakember szerint legkésőbb 2015-ig megakadályozható lenne a cukorbetegség megjelenése. "A frataxin nevű protein olyan mértékben fokozhatja a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjeinek működését, hogy a sejtek tovább és nagyobb mennyiségben állítják elő ezt a hírvivőanyagot, mely a cukor jelenlétét jelzi a vérben." - nyilatkozta Ristow. Erre utalnak a proteinnel kapcsolatos alapkutatásai az egerekkel végzett kísérletekben. A kísérletekben a frataxin-szint most először növekszik, ahelyett, hogy csökkenne. A munka a Jénai és Potsdami Egyetem közös vállalkozása.

A frataxin nevű protein hatása az inzulintermelésre körülbelül egy évtizede ismert. A kutatók eddig is tudták, hogy ez az anyag szabályozza a béta-sejtek stresszel szembeni ellenállóképességét. A proteint mindeddig kikapcsolták a kísérletek során: ez felgyorsította a cukorbetegség kialakulását. A cukorbetegség hajlamával rendelkező kísérleti állatokban növelték a protein szintjét, s már az első eredmények szerint mérhetően nőtt az inzulintermelés.

Inzulin-injekció
Inzulin-injekció


Ristow szerint az emberek száz évvel ezelőtt még nap mint nap átlagosan tizennyolc kilométert gyalogoltak, mára ez a táv mindössze egy kilométer. Emiatt a béta-sejtek elhalnak, és a betegnek mesterséges inzulinra lesz szüksége. Ha a további kísérletek az eddigi eredményeket igazolják, 5-8 év alatt kifejleszthető a cukorbetegség kialakulását megelőző gyógyszer. Az anyagot ifjúkorban kellene bevenni. Egyrészt javítaná a béta-sejtek spontán életkilátásait, másrészt védené őket a mozgáshiány és a helytelen táplálkozás káros következményeitől. A test sejtjei a kutató reményei szerint így jobban fel tudnák dolgozni a cukrot, ugyanis a magasabb inzulinszint a sejteket hatékonyabb cukorfeldolgozásra ösztönzi.

forrás: Die Welt