Gyógyszerkutatás az ősi gyógyászat segítségével

Vágólapra másolva!
Amerikai tudósok egy indonéz sziget ősi gyógymódjait kutatva fejlesztik a legújabb, hasmenés elleni gyógyszert. 
Vágólapra másolva!
A gyógyszergyártás műhelytitkai/klub20061129/index.htmlME klub a hazai gyógyszerkutatásról

A világ egyik legismertebb kutatóközpontjában 17. századból származó könyvek felhasználásával fejlesztik a jövő gyógyszereit. Az amerikai Mayo Klinika vezetésével zajló kutatásban az Atlanti-óceáni kultúrák gyógyító hagyományait keltik újra életre. A pontos helyzet ugyanis az, hogy az amerikai gyógyszerkutatók egy olyan gyógyhatású növénykivonatot vontak be kísérleteikbe, melyet egy 17. századi holland tudós gyógynövényekről szóló szövegében találtak.

A kutatások jelenlegi stádiumában valószínűsíteni lehet, hogy a több mint háromszáz éve lejegyzett szövegben szereplő, az atun fa anyagából kinyert matéria valóban sikeresen hatástalanítja azt a káros baktériumot, mely például hasmenést okoz. Így minden bizonnyal igaza volt Georg Eberhard Rumpf természettudósnak, aki 1650-ben írta meg a hagyományos gyógynövényeket egybegyűjtő, Ambon füveskönyve című könyvét. (Ambon Indonézia egyik szigete, ahol Rumpf a helyi gyógymódokat tanulmányozta a 17. század derekán.)

A kutatásban részt vevő tudósok december végén a The British Medical Journal lapjain számoltak be első eredményeikről. A publikációban a kutatók gyakorlatilag azt demonstrálják, hogy lehetőség van arra, hogy kifinomult adatkereső módszerek segítségével régi könyvekben kutassunk új gyógymódok után.

Az ősi gyógymódok reneszánsza kezdődik?
Az ősi gyógymódok reneszánsza kezdődik?
A kutatás újdonsága

A kísérlet a gyógyszerkutatás egy vadonatúj modelljét képezi, hiszen integrálja a tradicionális, ősi gyógyászat "eredményeit" és a jelenlegi, modern technológiákat annak érdekében, hogy új - vagyis inkább elfeledett -, természetes terápiákat vezessenek be a gyógyászatba.

"A természetes anyagok felbecsülhetetlenül értékes forrásai a gyógyító hatóanyagoknak. Gondoljunk csak bele, hogy például az aszpirint is eredetileg a fűzfa kérgéből állítottuk elő, míg a rák ellen használt TaxolTM hatóanyagát az egyik tiszafa kérgében találtuk. Így egyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy a régi szövegek általunk bemutatott vizsgálata, mely bepillantást nyújthat az ősi gyógymódokba is, valóban nagy hatással lehet a modern közegészségügyre" - véli Brent Bauer, a kutatási program vezetője.

Az emberek évezredeken keresztül a világ minden pontján bensőséges kapcsolatot ápoltak a természettel és annak gyógyító hatóanyagaival, és ez hatékony gyógymódok kialakulásához vezetett. "A mi munkánk csak azt mutatja, mennyi mindent tanulhatunk még az ilyen forrásokból. Hogy ezek az ismeretek nehogy a múlt homályába veszhessenek, mindenekelőtt tisztelnünk kell a hagyományos gyógymódokat és azon kell dolgoznunk, hogy ezek fennmaradjanak" - egészíti ki kollégáját Eric Buenz kutató.

Forrás: Mayo Clinic