Megtalálták Pál apostol sírját

Vágólapra másolva!
A régészek szerint a római Szent Pál-bazilika alatt fekszik a névadó szent kőszarkofágja. Új zarándokhely születik Rómában?
Vágólapra másolva!
Der Hype um den Paulus-Sarkophaghttp://www.spiegel.de/wissenschaft/mensch/0,1518,453413,00.htmlA cikk eredeti verziója (német)

A régészek úgy vélik, a római San Paolo fuori le Mura (közismert nevén a Szent Pál-Bazilika) alatt megtalálták Szent Pál szarkofágját. A kőszarkofágot mindeddig nem nyitották fel. A Vatikán máris a templom átépítését kezdeményezte, hogy a zarándokok és a turisták is megtekinthessék a leletet.

A Vatikánban régóta foglalkoznak Szent Pál földi maradványainak keresésével. 2002 óta folyik az ásatás a San Paolo fuori le Mura területén Giorgio Filippi, vatikáni régész vezetésével. Sírokról itt voltaképpen nem is beszélhetünk. A bazilika padozatát fedő márványlapokat felemelték, s azok alatt ástak körülbelül egy méter mélyre. A Vatikán nem járult hozzá, hogy a bazilika oltáránál nagy kiterjedésű ásatásokat folytassanak. Ennek oka, hogy a lehető legkevésbé akarták megzavarni a liturgia megszokott rendjét.

Szent Pál szarkofágjának felirata

Szent Pál szarkofágjának felirata


Filippi előreláthatólag december 18-án, hétfőn hozza nyilvánosságra a sok éves munka eredményeit. Nagy titkokról aligha lebbenti fel a fátylat, mert a fontosabb részletek már 2005 óta ismertek. Ezenkívül Filippi december elején a jénai egyetem teológiai fakultásán tartott előadásában részletesen ismertette kutatásait.

"A szarkofágban minden valószínűség szerint Pál apostol csontjai nyugszanak." - nyilatkozta Hugo Brandenburg régész a Spiegel Online-nak. Brandenburg, a münsteri egyetem nyugállományú régészprofesszora személyesen kísérte figyelemmel a római templom területén folyó ásatásokat, amikor az 1823-as tűzvész által okozott károk helyrehozatalán dolgozott. A jelenlegi épületet az ő vezetésével építették a régi templom alapjain.

Brandenburg szerint a szarkofág kidolgozása nyers, nincs letisztázva. Mindkét Szent Pál-felirat, melyeket lényegében már régebben felfedeztek, a szarkofágot burkolhatta eredetileg. A szarkofág a 390-ben felszentelt, és 1823-ban leégett templom talajszintjén állhatott. Történeti források szerint a bazilika pontosan Szent Pál sírja fölött épült a Via Ostiense harmadik mérföldkövénél (az apostolt ugyanitt fejezték le). Brandenburg feltételezése szerint az apostol csontjait a sírból a bazilika építésekor vették ki és tették át egy kőszarkofágba.

A Szent Pál Bazilika főhajója

A Szent Pál Bazilika főhajója


A szarkofág fedelén habarccsal vakolt nyílás található, mely a német régész szerint az apostol tiszteletére szolgált: itt önthették a sírba az illatos anyagokat. A zarándokok az ablakon keresztül érintéssel megszentelődő tárgyakat is engedhettek a szarkofágba, melyeket aztán amulettként magukkal vihettek. Ilyen nyílásokat eddig is találtak a feliratos fedőlapokon.

Már csak egy kérdés maradt: miért nem nyitották fel a szarkofágot? Brandenburg elismeri, nem tekinthető teljesen bizonyítottnak, hogy a szarkofág Szent Pálé volt: "Nem találunk mellette egy papírt, amin az áll: Itt nyugszik Pál". A kétségeket eloszlathatná, ha felnyitnák a kőkoporsót, és a belsejét is megvizsgálnák. Bár szó volt róla, hogy kinyitnák, vagy inkább szondát juttatnanak a belsejébe, végül mégsem tették egyiket sem.

Talán a Vatikán fél a kudarctól? Brandenburg szerint a szarkofágot amúgy is nehéz lenne kinyitni, mert csak egy keskeny sávban tárták fel, csak hogy a méreteit meg lehessen állapítani. Filippi munkáját szintén befejezettnek tekinti, vagyis benne sem merült fel, hogy felnyissa a szarkofágot.

A Vatikán óvatossága több okból fakadhat. Ha kiderülne, hogy a szarkofágban nem Szent Pál csontjai nyugszanak, a hívők csalódottak lennének, pedig sokan máris készülődnek a zarándokok igen jövedelmező ostromára. Az épp csak kibontott szarkofág, Szent Pál relikviája az oltár alatt látható lesz a bazilika látogatói örömére.

Forrás: Der Spiegel