Több volt előadónk Prima Primissima-díjas

Vágólapra másolva!
2006. december 8-án, pénteken adták át az idei Prima Primissima-díjakat. A kitüntetettek között az ME több korábbi előadója.
Vágólapra másolva!

A Prima Primissima Díjat 2003 nyarán alapította Demján Sándor üzletember. A magándíj célja, hogy szigorúan politikamentes alapon támogassák a magyar tudományos, művészeti és kulturális élet kiemelkedő képviselőit. Demján felajánlásának köszönhetően az alapítvány tíz éven át ítélheti oda a kitüntetéseket.

A kategóriagyőztesek, azaz a primissimák 50 ezer eurót kapnak. Emellett átvehetik a Zsolnay Porcelánmanufaktúra által készített Kincsem-szobrot. A többi jelölt, az ún. primák, tíz-tízezer euró díjazásban részesülnek. A Mindentudás Egyeteme 2004-ben az Oktatás és köznevelés kategóriában kapott Prima Primissima Díjat. Korábbi előadóink közül már többen megkapták a primissimáknak járó díjat: Vizi E. Szilveszter, Makovecz Imre és Kornai János. Prima kategóriában szerepelt sikerrel Csányi Vilmos, a Benkó Dixieland Band, Spiró György, Ferge Zsuzsa, Schweitzer József. Idén Szántay Csaba akadémikus, szintén korábbi előadóink a primáknak járó elismerést vehette át.

2006-ban a tudomány kategóriában Sajó András akadémikust, az ME korábbi előadóját jutalmazták Prima Primissima Díjjal. Az alábbiakban felidézzük Sajó professzor életrajzát.

1972-től mindmáig az MTA Állam- és Jogtudományi Intézetében dolgozik, jelenleg mint kutató professzor. 1978-től a Közgazdasági Egyetem Jogi tanszékén oktatott, 1998 óta az ELTE Polgári Jogi Tanszékén másodállású egyetemi tanár. A Közép-európai Egyetem Jogi Programjának létrehozója, 1990 óta évente egy szemesztert az Egyesült Államokban tanít (megosztva a University of Chicago, a Cardozo Law School és a New York University Law School között). Kutatási területe a jogszociológia, jogfilozófia, a polgári jog elmélete (a jog gazdasági elemzése), az összehasonlító alkotmányjog, illetve a környezetvédelmi jog fentiekkel kapcsolatos határkérdései.

2006-ban a magyar irodalom kategóriájában Esterházy Pétert, az ME korábbi előadóját díjazta Prima Primissima Díjjal a kuratórium. Az alábbiakban a Digitális Irodalmi Akadémia oldala alapján ismertetjük Esterházy Péter rövid életrajzát.

Budapesten született 1950. április 14-én. A budapesti piarista gimnáziumban érettségizett 1968-ban. 1974-ben az ELTE-n matematikusi diplomát szerzett, és egyetemi diplomáját hasznosítva a Kohó- és Gépipari Minisztérium Számítástechnikai Intézetében dolgozott 1978-ig, azóta szabadfoglalkozású író. 1993-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja. A hetvenes években indult írónemzedék jelentős tagja. Szellemi elődeit a Nyugat-Újhold (Kosztolányi-Ottlik) vonalon jelöli ki. Műveiben a posztmodern próza számos sajátsága fellelhető (idézet- és utalástechnika, önreferencialitás, metanyelvi kiszólások stb).

Könyvei szinte a világ minden nagyobb nyelvén olvashatók. 1981-ben Aszú-díjat, 1983-ban Füst Milán-jutalmat, 1984-ben Déry Tibor-díjat, 1986-ban József Attila-díjat és Örley-díjat, 1988-ban Vilenica-díjat, 1990-ben Krúdy Gyula-díjat, 1992-ben Soros Alapítvány Irodalmi Életműdíját, 1996-ban Kossuth-díjat kapott. 2004-ben Pro Europa-díjban részesült, illetve a Frankfurti Könyvvásáron átvehette a Béke-díjat.

Minden kitüntetettnek ezúton is gratulálunk!