Óvakodj a mobiltól!

Vágólapra másolva!
Mobiltelefon-használók csaknem félmilliós mintáját vizsgálták meg kutatók, hogy kiderítsék: valóban nagyobb közöttük a rákos megbetegedés valószínűsége?
Vágólapra másolva!
A Süddeutsche Zeitung cikke a mobilhasználat veszélyeirőlhttp://www.sueddeutsche.de/gesundheit/artikel/961/93868/A cikk eredeti verziója (német)

Szinte minden német rendelkezik egy mobilkészülékkel. Ez derül ki abból az adatból, hogy a mobilszolgáltatók nyolcvanmillió felhasználói szerződést regisztráltak az országban. Közülük minden harmadik tart a készülék és antennája által keltett elektromágneses hullámoktól - közli a bonni infas Intézet. Minden tizedik telefonhasználó érzi úgy, hogy egészsége máris károsodott az elektroszmog miatt.

Elektroszmog a hétköznapokban

Elektroszmog a hétköznapokban

Joachim SchüzJournal of the National Cancer Institutetanulmány

A statisztikusok a mobiltelefon által kibocsátott sugárzásnak ki nem tett, hasonló nagyságú népességi csoportban előzetesen legalább tizenötezer rákos megbetegedéssel számoltak.

Schüz szerint az eredmény figyelemre méltó. Ám mindez nem jelenti azt, hogy a mobiltelefon használata nemhogy nem káros, hanem még egészséges is. Az adatok értékelésénél számolni kell azzal, hogy különösen a korai mobilfelhasználók a jobban keresők rétegéből kerültek ki, és ennek megfelelően általában egészségesebben éltek, s egyébként is kisebb volt náluk a rák rizikófaktora.