Vágólapra másolva!
2006. december 12-én a Budapesti Műszaki Egyetemen testközelből szemlélhetnek meg az érdeklődők egy valódi kisműholdat.
Vágólapra másolva!
A gömbtől a geoidig - A Föld és az űrkutatás/detrekoi/index.htmlDetrekői Ákos témájában kapcsolódó előadása a Mindentudás Egyetemén

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Űrkutató Csoportja több mint harminc éves szakmai múltra tekint vissza. Nevéhez többek között olyan mérnöki alkotások kötődnek, mint a Halley üstökös megfigyelésére felbocsátott VEGA1 és VEGA2 űrszondák tápellátó rendszere, vagy a közelmúltban pályára állított, ROSETTA űrszonda leszálló egységének energiaellátó rendszere.

A hazai űrkutatás páratlan lehetőség előtt áll: Magyarországon eddig részegységek és kísérleti berendezések készültek, most azonban lehetőségünk nyílik egy teljes kisműhold megépítésére is. A szakmai sikert a BME Űrkutató Csoportjának több évtizedes tapasztalata, műszaki felszerelése és a BME infrastrukturális támogatása garantálja. Ehhez kapcsolódóan 2006. december 12-én "Kis műholdak az oktatásban" címmel rendez a csoport rövid bemutatót és szemináriumot, melyen Klaus Schilling professzor, a Würzburgi Egyetem Robotika és Telematika Tanszékének vezetője bemutat egy valódi kisműholdat, amelyhez hasonló megépítését tervezik a BME munkatársai is.

Helyszín: BME V2 épület, VI. emelet 627. (1111 Budapest, Goldmann György tér 3.)
Időpont: 2006. december 12., 10 óra

További információ: BME Űrkutató Csoport, Dr. Gschwindt András, 463-2288