Véget ért a Magyar Tudomány Ünnepe

Vágólapra másolva!
November 30-án Csányi Vilmos etológus Evolúció: modell vagy metafora? című előadásával végéhez ért a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat.
Vágólapra másolva!
Egy hónapig fókuszban a tudomány/magazin2/20061103egyhonapig.htmlBeharangozó cikkünkMTÜ cikkgyűjtemény/magazin2/20061201cikkgy.htmlCikkeink az ünnep kapcsánAz emberi természet biológiai gyökerei/csanyi/index.htmlCsányi Vilmos előadása az ME-nNyelvében gondol-kodik-e az ember?/pleh/index.htmlPléh Csaba előadása az ME-n

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Felolvasótermében Pléh Csaba akadémikus, az MTA alelnöke üdvözölte az egybegyűlt érdeklődőket. Elmondása szerint az utóbbi egy hónapban több mint négyszáz rendezvényt tartottak országszerte a Magyar Tudomány Ünnepe (MTÜ) jegyében - melyek egy részéről honlapunk is beszámolt. A programok, az előadások, konferenciák és tudományos bemutatók népszerűsége, valamint a szinte folyamatos média-megjelenés összességében sikeressé tette a sorozatot, melynek feladata idén is a tudomány népszerűsítése volt.

Az Akadémia alelnöke - a Mindentudás Egyeteme korábbi előadója - kiemelten fontosnak tartotta, hogy kedvező fogadtatásra talált az MTA kísérlete, hogy a középiskolások között népszerűsítse a tudományos érdekességeket. Itt mindenekelőtt arra két előadásra gondolt, melyet ő maga, valamint Csányi Vilmos tartottak ifjú diákoknak az MTA-n.

Ezután Csányi Vilmos vette át a szót és belefogott "Evolúció: modell vagy metafora?" című előadásába, ami "méltó lezárása" volt az egy hónapos rendezvénynek, melynek mottójává az Evolúció - Fejlődés - Revolúció kifejezéseket választották. A bevezetőjében Charles Darwin evolúcióelméletének kialakulását foglalta össze néhány mondatban. Az etológus professzor Darwin legnagyobb érdemének azt nevezte, hogy habár sok dologban tévedett, de "a lényegi dolgokban sosem nyúlt mellé".

Csányi Vilmos

Csányi Vilmos

Csányi Vilmos előadása azzal az alapvető kérdéssel foglalkozott, mely azóta foglalkoztatja a tudósokat, mióta Charles Darwin publikálta híressé vált könyveit: mi az evolúció - egy jól használható metafora, avagy olyan tudományos modell, mely kiterjeszthető a világ minden jelenségére? A metafora abban különbözik a modelltől, hogy nem alkot olyan tudományos rendszert, melyet több kísérleti eszközzel is igazoltak, hanem csupán egy sejtés, egy hiedelem veszi körül.

Például a malária betegségről az a hiedelem járta, hogy egy nedves területen eltöltött éjszaka már elég lehet ahhoz, hogy valaki elkapja. Ez egy metafora volt, mely lépésről lépésre, a tudományos kutatások előrehaladtával modellé alakult: először kiderült, hogy a maláriát legyek terjesztik. Később azt is sikerült megállapítani, hogy csak egy fajta légy okolható a betegség terjesztésével. Végül sikerült kimutatni azt a kórokozót is, melyet ezek a legyek hordoznak magukkal. Így tudományos igényességgel, tapasztalati úton is igazolható, a valósággal összeegyeztethető elméletet, rendszert kapunk: egy modellt. De vajon modell-e az evolúció? Bár Csányi Vilmos véleménye szerint az evolúció modellnek tekinthető, előadását mégis úgy építette fel, hogy azokat a pontokat emelte ki, melyek az evolúciós modell hiányosságaira, megoldatlan kérdéseire mutatnak rá.