Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Raskó professzor előadását ünnepélyes esemény vezette be: a zsúfolásig telt Kozma László teremben a PR Ügynökségek Szakmai Kollégiumának szakmai elismeréseként átadták a Süveg-díjat az alkotók képviseloinek. Tudósításunk a nyilvános eseményről.

Forrás: [origo]Hatalmas taps fogadta az alapítók és a médiapartnerek katedrára lépő képviselőit: Vizi E. Szilvesztert, dr. Pásztory Tamást, Simó Györgyöt, Baló Györgyöt, Montskó Évát, Pekár Istvánt, Herczeg Jánost, valamint Matkó Istvánt.

Elsőként az Akadémia elnöke, Vizi E. Szilveszter lépett a közönség elé, aki az első pillanattól kezdve átlátta a tudományos ismeretterjesztés jelentőségét, azt, hogy a tudománynak képes lehet megnyerni a közvéleményt, s ehhez kiváló eszköz a Mindentudás Egyeteme.

Az elnök urat dr. Pásztory Tamás, a Matáv vezérigazgató-helyettese követte, aki a Matávon belül irányította és felügyelte a projektet, s aki vállalatvezetői határozottsággal kérte számon a projektben szereplők munkáját, egyben biztosítva a program anyagi hátterét.

Simó György vezérigazgató képviselte az Axelero Internetet, akik a Mindentudás Egyeteme egyik alapítójaként és a honlap készítőiként az interaktív hozzáférést biztosítják a programsorozathoz olyan sikerrel, hogy a mindentudas.hu portál egy ideig a valóságshow-k iránti érdeklődést is felülmúlta, és ami folyamatos információt biztosítva mára tudományos archívummá bővült.

A Magyar Televíziót Baló György kulturális igazgató és Montskó Éva, a sorozat szerkesztője képviselte. Az MTV volt az első tévé a földi csatornák közül, amely felismerte a Mindentudás Egyeteme jelentőségét, és gondoskodott arról, hogy hétről-hétre élvezetes formában kerüljenek képernyőre az előadások. A katedrára lépő Pekár István, a Duna Tv elnöke munkatársaival együtt - Kővári Péter vezetésével - az előadások helyszíni felvételét, az előadások profi televíziós szervezését végzik, nagy figyelmet és odaadást szentelve a programsorozatnak, s jelentős szerepet játszva abban, hogy a Mindentudás Egyeteme a határon túl is sikert aratott.

Herczeg János, az Élet és Tudomány főszerkesztője munkatársaival együtt gondoskodik a háttéranyagokról, a tudományos ismeretterjesztésben szerzett nagy gyakorlattal formálva közérthetővé az előadásokról megjelenő anyagokat. A katedrán végül dr. Matkó István, az M&H Communications vezérigazgatója következett, akinek műhelye a program induláskor tenderen nyerte el a Matáv megbízását arra, hogy a legkorszerűbb kommunikációs eszközökkel tervezze és valósítsa meg ennek a különleges terméknek, a tudományos ismeretterjesztésnek az eljuttatását a közönséghez. A kommunikációs ügynökség csapata sikerrel oldotta meg ezt a feladatot az első 3 szemeszterben.

Az elegáns plasztika átadása előtt Sárosi Péter, a PR Ügynökségek Szakmai Kollégiumának vezetője köszöntötte a díjazottakat:

Tisztelt Mindentudás Egyeteme, kedves mindenki, aki hallgatja, nézi, előadja vagy a háttérből szervezi ezt a sorozatot! A mi szakmánkról - a pr-ról - egyre többet írnak, beszélnek, és e téren egyre nyilvánvalóbb az ismerethiány. Most, hogy egyetemi katedrán állok, kihasználom a lehetőséget és legalább egy meghatározást közzéteszek: a pr, azaz a public relations az a tudományterület, amely a hírnevet gondozza. A kommunikációnak ez a sajátos, ám a mai világban elengedhetetlen ága az egyes intézmények és környezetük között a vélemény és a viselkedés befolyásolásával kölcsönös megértést, jóakaratot, támogatást épít és tart fenn.

A pr területén dolgozó ügynökségek 2002-ben döntöttek úgy, hogy szakmai díjjal - a Süveg-díjjal - ismerik el a vitán felül kiemelkedő kommunikációs teljesítményeket. Manapság ritkán van mód arra, hogy fanyalgás vagy hátsó gondolatok nélkül, felhőtlenül tudjuk kimondani valamire; ez nagyszerű. Nekem most lehetőségem nyílt rá, hogy ezt megtegyem. A PR Ügynökségek Szakmai Kollégiuma nevében megsüvegelem azt az elismerésre méltó tudást és teljesítményt, amit Mindentudás Egyetemének nevezünk.

A Szakmai Kollégium, az általa alapított Süveg-díj átadásával kifejezi tiszteletét a jelen lévő uraknak és a mögöttük álló testületeknek, megemeli süvegét mindenki előtt, aki részese volt e kiváló és közös munkának. Remélem, hogy ez a díj megnyitja az utat további, jól megérdemelt elismerések számára. Szakmánk - és remélem valamennyi jelen lévő - nevében őszintén gratulálok.

Forrás: [origo]Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke rövid válaszban köszönte meg a kitüntetést.

Hölgyeim és Uraim, engedjék meg, hogy az alkotók nevében megköszönjem a PR Ügynökségek Szakmai Kollégiumának a díjat, hogy megsüvegelnek bennünket, hogy elismerik: valami komolyat, értékeset alkottunk. De elsősorban köszönöm Önöknek/Nektek, akik itt vannak/vagytok, akik hetente elzarándokolnak ide, néha vidékről, kis falvakból is, hogy meghallgassák előadásainkat. Köszönöm a tévénézőknek, rádióhallgatóknak, az újságolvasóknak és internet-felhasználóknak, akik hetente várják és olvassák az előadásokat. Köszönöm szépen!

Végül Pásztory Tamás, a Matáv vezérigazgató-helyettese szólt:

Engedjék meg, hogy a Matáv Csoport, az egyik alapító nevében én is megköszönjem ezt a díjat azoknak, akik adták. Könnyű úgy díjat elfogadni mindnyájunknak, az alapítóknak és a bennünket támogató médiának, hogy a tények önmagukért beszélnek, úgyhogy Vizi elnök úrhoz csatlakozva én azt ajánlom, hogy érezzük úgy: a díj mindnyájunké. A bizonyítéka annak, hogy ez a díj megérdemelt, az Önök ittléte, a tévénézők és az interneten érdeklődők százezrei. Mi magunk, a Matáv Csoport úgy vagyunk ezzel, hogy a magyar tudósok, a tudomány és a magyar tudományos ismeretterjesztés támogatása tiszteletreméltó társadalmi szerepvállalás, egyben igen izgalmas, szép kihívás is kommunikációs szempontból. A díjak mire valók? Hogy elismerjenek egy teljesítményt. De arra is, hogy tovább serkentsék az alkotókat a folytatásra, és mi folytatjuk a Mindentudás Egyetemét. Emellett elköteleztük magunkat és ezért is köszönjük a díjat.