Aláírták a Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor alapszerződését

Vágólapra másolva!
A francia elnök otthonában, a párizsi Elysée Palotában 2006. november 21-én írták alá a Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor alapszerződését.
Vágólapra másolva!

Az alapszerződés aláírása fontos lépés a közel 10 milliárd eurós, több ezer kutatói álláshelyet teremtő ITER-projekt megvalósulása felé. Az alapokmányt az ITER-projekt 7 alapító-partnerének képviselői szignálták: Janez Potocnik tudományos és kutatási EU-biztos, Kim Woo Sik dél-koreai miniszterelnök-helyettes, Xu Guanhua kínai tudományos és technológiai miniszter, Raymond Orbach energiaügyi miniszterhelyettes (USA), Takeshi Iwaya japán külügyminiszter-helyettes, Anil Kakodkar elnök (Indiai Atomenergiai Bizottság), valamint Vladimir Travin főigazgató-helyettes (Orosz Atomenergia Ügynökség). Az aláírási ceremónián részt vett José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, illetve a vendéglátó Jacques Chirac francia köztársasági elnök.

Az eseményen Magyarországot többek között Boda Miklós, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) elnöke képviselte. Az aláírási ceremónia mellett jutott ide a jelenlévő országok kétoldalú kapcsolatainak erősítésére is.

A rendezvény során Boda Miklós megbeszélést folytatott Carlos Alejaldre-val, az ITER főigazgató-helyettesével a magyar kutatók és mérnökök részvételi lehetőségeiről a projektben. Toshiei Mizuochi japán kutatási miniszterhelyettes az NKTH elnökének elismerően nyilatkozott a magyar fizikai és atomfizikai kutatásokról, továbbá felvetette a fúziós energiahasznosítással kapcsolatos közös K+F projektek lehetőségét. George H. Atkinson, az USA nemzetközi együttműködésekért felelős kutatási kormánytanácsadójával folytatott tárgyaláson felmerült egy magyar-amerikai kutatócsere lehetősége. A program keretében fiatal magyar kutatókat támogatnának amerikai kutatási ösztöndíjjal, illetve segítenék a tapasztaltabb, az Egyesült Államokban dolgozó magyar kutatók hazatelepülését.

CERN-ország/magazin2/20060421cernorszag.htmlA Ki miben mindentudós? vetélkedő győztesei a CERN-ben

A párizsi programon részt vevő Mauri Pekkarinen finn ipari miniszter arról számolt be Boda Miklósnak, hogy a finn cégek pozitívan értékelik a magyar mérnökök és kutatók munkáját. Bernard Bigot, a Francia Atomenergia Ügynökség főigazgatója, francia ITER-főtárgyaló szakmai konzultációt folytatott az NKTH elnökével az ITER-projekt és a honlapunkon is több összefüggésben érintett CERN közötti szinergiákkal kapcsolatos kérdésekről.

Boda Miklós elnök a szegedi biotechnológiai nagyprojekt kapcsán a korábbi és a jelenlegi francia kutatási minisztert tájékoztatta arról, hogy az együttműködés magyar részének megvalósulását segítő pályázatról hamarosan döntés születik. Goulard miniszter ígéretet tett a projekttel kapcsolatos francia lépések felgyorsítására, és ismételten felkérte magyar partnerét az együttműködés közös bemutatására a 2007. júniusi párizsi Salon Européen de la Recherche et de l'Innovation rendezvényen.

Az Európai Unió pályázati lehetőséget hirdetett meg az ITER projekt Európai Szervezeténél betöltendő állásokra. A felhívás a http://europa.eu.int/epso/temp-staff_en.htm címen olvasható, a beadási határidő 2006. december 12. A felhívásról és a kapcsolódó magyar tájékoztató előadásról érdeklődni lehet a Magyar EURATOM Fúziós Szövetségnél a zoletnik@rmki.kfki.hu címen.

További linkek az ITER-projekttel kapcsolatban:

· http://www.iter.org
· http://www.itercad.org
· http://www-fusion-magnetique.cea.fr
· http://www.recherche.gouv.fr
· http://www.magfuzio.hu

Forrás: NKTH