Vadászháló

Vágólapra másolva!
Cikkajánlónkban nem saját hálójukba esett vadászokról esik szó, hanem a világháló vadászattal kapcsolatos néhány érdekes írását kínáljuk összegyűjtve.
Vágólapra másolva!

Míves vadászfegyverek a 15. századtól napjainkig
A Magyar Nemzeti Múzeum a Rejtett ritkaságaink című kiállítássorozatán ezúttal különleges vadászfegyverekkel ismerkedhetnek meg a téma iránt fogékonyak az épület Pulszky-termében. "A Magyar Nemzeti Múzeum nagysikerű tárlatsorozatának harmadik kiállítása félévezred pompás vadászfegyvereit mutatja be Mátyás király udvari vadászának Hunyadi-címerrel díszített vadászszámszeríjától a csont és gyöngyházelemekkel ékesített vadászpuskákon át, az Afrika-vadászat fegyvereit is felsorakoztatva."


Régi idők vadásza
Régi idők vadásza
Álcázott vadászat



McCartney tiltakozik a fókavadászat miatt
Amikor a hírességek is felemelik a szavukat a védtelen csöppségek érdekében. Reklámfogás vagy őszinte aggodalom? "McCartney, aki feleségével együtt évekkel ezelőtt elkötelezte magát az állatvédelem mellett, a fókavadászat betiltására szólította fel a kanadai kormányt, az azonban elutasította a 63 éves egykori Beatl követelését, mondván: a rocksztár láthatóan maga sem egészen érti azt, amit beszél."


Veszélyeztetett az USA címerállata
A vadászat körüli viták egy újabb aspektusa. Vallási, személyiségi vagy egyéb jogokra hivatkozva igazolható-e egy kihalás szélén álló faj példányainak irtása? "Az Egyesült Államok címerállatát 1978-ban vették fel a veszélyeztetett fajok listájára, ám a védettség alatt sikerült annyira elszaporítani, hogy egy-egy példány elvesztése már ne fenyegesse az egész populációt. Most 7700 párt tartanak nyilván, és az ornitológusok gyakorlatilag mindenhol "név szerint" ismerik őket." A Népszabadság írása.


Cserkelve közelítik a vadászok a barcogó dámot
Ha a cím valamelyik, netán több szavát sem értette, akkor Önnek feltétlenül el kell olvasnia a Délmagyarország című napilapban megjelent írást. "S mitől arany-, ezüst-, vagy bronzérmes egy agancs? A minősítést az FVM-hivatal szakemberei végzik, általánosan elfogadott pontrendszer alapján - az őz, a dám- és a gímszarvasnál egyaránt. A dámszarvas esetében az agancs kiszélesedő része, a "lapát" hossza, szélessége is lényeges eleme a minősítésnek. Az ezüstérmes agancs már nagyon komoly trófea."