A poligráf kialakulása és használata

Vágólapra másolva!
A poligráf történetéről kérdeztük Kis György pszichológust, az Anima Polygraph Pszichológiai Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatóját.
Vágólapra másolva!
Hazugságvizsgálat - mint a krimikben!/mindentudasegyeteme/20061107hazugsagvizsgalat.htmlAz ME rendezvénye

Mikor jött létre a poligráf és kinek a nevéhez fűződik az alkalmazása?
- Az emberi hazugságok műszeres kimutatásával Cesare Lombroso olasz elmeorvos, kriminológus próbálkozott 1895-ben. Ő ismerte fel először, hogy a lelepleződéstől való félelem olyan pszichikai állapotot idézhet elő az emberben, amelyet a vérnyomás és a pulzus ingadozása kísér.

Hogy lett ebből poligráf?
- A poligráf az ötvenes években jött létre. Egy Leonard Keeler nevű amerikai szakember 1939-ben továbbfejlesztette saját, vérnyomást, légzést és pulzust vizsgáló készülékét, mely így a bőrön keresztül mérhető áramerősség, a galvanikus reakciók mérésére is képes volt. Az így létrejött "hazugságdetektor" gyártása is hamarosan lehetővé vált. Ez a gép az őse a mai poligráfoknak. Ezután sorra megjelentek a vizsgálati eljárások is.

Hazánkban is a bűnmegelőzésre használják leginkább
Hazánkban is a bűnmegelőzésre használják leginkább
Igaz, hogy a poligráf a mai napig az Egyesült Államokban a legelterjedtebb?


A poligráffal leginkább krimikben találkozunk. De használják ezeket az eszközöket a bűnmegelőzés mellett másra is?
- Ismét csak az Egyesült Államokkal kell előhozakodnom. Ott ugyanis a hatvanas évek közepétől egyes magánvállatok, multinacionális vállalatok, bankok is előszeretettel alkalmazzák az eljárást. Ma már vannak olyan államok, ahol előzetes poligráfiai vizsgálat nélkül fontos és bizalmas beosztásokba szinte lehetetlen elhelyezkedni. Kétségtelen tény: a poligráfos hazugságvizsgálat ma már nemcsak a kriminalisztika, hanem a magánszektor eszköztárának is szerves része, ahol csak az USA-ban 1978-1981-ig egymillió vizsgált személyt tartottak számon. Ez a szám 2004-ig a többszörösére emelkedett.

Magyarországon mikor kezdték használni az ilyen szerkezeteket?
- Hazánkban az 1970-es évek közepétől kezdődött meg a poligráf alkalmazása és 1985-től a bűnügyi vizsgálatokban kapott fontos szerepet. A magánszférában 1999-től az ANIMA Polygraph Kft. teremtette meg a lehetőségeket poligráf vizsgálatokhoz. A poligráfot mint kockázatelemzési módszert főleg olyan cégek és intézmények hazsnálják, amelyek versenyhelyzetben vannak és a versenytársak jelentős erőfeszítéseket tesznek a belső információk megszerzésére. Előfordul az is, hogy egy-egy vállalat ügyes-bajos dolgait nem akarja a hatóságok elé vinni, hanem "házon belül" igyekszik megoldani azokat és ezért kér poligráfos segítséget. Vannak olyan cégek is, amelyek friss munkerő felvételekor alkalmaznak poligráfot a humán biztonsági kockázatok eldöntésére.

Elképzelhető, hogy valaki "át tudja verni" a hazugságvizsgálót? Hogyan?
- A hazugságvizsgálót csak hosszas felkészülés után tudja a vizsgált személy becsapni. Ehhez legalább 3-4 hónapnyi intenzív gyakorlásra van szükség. Vannak olyan személyek, akik megkísérlik, de a gyakorlott vizsgáló percek alatt rájön.

Létezik olyan technológia, amely a jövőben kiválthatja a poligráfot, mint hazugságvizsgáló eszközt?
- Ma folynak kísérletek azzal kapcsolatban, hogy a fiziológiai változások helyett az agyhullámokat vizsgálják. Ennek a jövőben akkor van realitása, ha a vizsgálati technikák egyszerűbbek, a készülékek árai pedig elfogadhatóak lesznek.