Találd fel magad!

Vágólapra másolva!
Meghirdették a 2006/2007-es tanévre szóló, 16. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Versenyt.
Vágólapra másolva!

A versenyre egyénileg vagy kétfős csapatokban lehet benevezni minden 1986-1993 között született határon inneni és túli középiskolásnak, illetve legfeljebb elsőéves, a felsőoktatásban tanuló hallgatónak. Utóbbiak abban az esetben nevezhetnek, ha a munkájukat még az egyetem vagy a főiskola megkezdése előtt végezték.

A nyeremények vonzóak: egy éven keresztül havi 30, 15 vagy 8 ezer forintos ösztöndíjhoz juthat az, akinek a munkáját a zsűri arra érdemesnek találja. További, értékes díjakat ajánlottak fel a támogatók és szervezők, s az is vonzó lehet, hogy a verseny 1-3. helyezettjei a felsőoktatási intézményekben automatikusan 5 többletpontot kapnak a felvételi eljárás során. A verseny Magyarország határain túl is folytatódik: a legjobbak 2007 szeptemberében a spanyolországi Valenciában számolhatnak be tudásukról, vagy nyerhetik meg az 1500-5000 euró közötti díjakat. A legjobb alkotásokat a Duna Televízió bemutatja, valamint 2007 júniusában kétnapos kiállítást is rendeznek belőlük.

A legfontosabb kérdés: mivel pályázhatnak a tehetséges fiatalok? Pályázni lehet műszaki, környezetvédelmi, természettudományi, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő munka eredményével. A versenyen bármilyen egyéb versenyre vagy pályázatra készített pályamunkával, illetve műszaki alkotással is részt lehet venni.

Az első fontos határidő: 2007. január 4-e, délután 15 óra. Eddig kell beküldeni a kidolgozandó téma vázlatát legfeljebb két gépelt oldal terjedelemben. A pályázat elfogadásáról a tudományos vagy műszaki cél, illetve színvonal és a kidolgozhatóság figyelembe vételével dönt a bíráló bizottság. A döntésről minden pályázót értesítenek 2007. február 2-ig.

Az értékeléskor az alábbi szempontokat veszi figyelembe a bizottság. A probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása; a kidolgozás alapossága, illetve tudományos értéke; az írásos anyag, illetve műszaki alkotás (vagy modell) színvonala, illetve az elkészített eszköz működőképessége; a projekt befejezettsége (koncepció, konklúzió) és hasznosíthatósága; az eredmények világos értelmezése.

A második határidő: 2007. május 3-a, délután 15 óra. Az első fordulóban elfogadott pályázatok részletes kidolgozását eddig kell eljuttatni a szervezőkhöz. Csatolni lehet a bemutatást elősegítő saját készítésű modelleket, műszaki megoldásokat, kísérleti berendezéseket.

A verseny főtámogatója a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal, valamint a Kutatás-Fejlesztési Pályázati és Kutatáshasznosítási Iroda.

További részletek és nevezési feltételek a www.innovacio.hu honlapon.