Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Képalkotó eljárások az agykutatásban

Vágólapra másolva!
A számítástechnika az 1960-as évektől különböző képalkotó módszereket alkotott, melyek az agy vizsgálatát egészen új mederbe terelték.
Vágólapra másolva!

Agykutatás és számítástechnika

Ahhoz, hogy az idegrendszert és az érzékszerveket kísérletes úton vizsgálják, a tudósoknak egy sor elektromos berendezést kellett összekapcsolniuk. Ennek segítségével fedezték fel a 20. században az idegrendszer impulzus-frekvencia kódjait, az inger-ingerületi viszonyok közti matematikai összefüggéseket, a szinapszisok plaszticitását, de így lett kutatási terület például az ismert működő agyterületek egymásra hatásának módja is. A kísérletekben nőtt a független változók szerepe, melyek értékelése és kiszámítása egyre kevésbé sikerülhetett a hagyományos eszközökkel.

Ultrahang felvétel

Ultrahang felvétel

Norbert WienerNeumann JánosClaude ShannonWarren McCullochWalter Pitts

Az évtizedek során megszülető újabb meg újabb modellek alkalmassá váltak sok tényezőből és változó adatból felépülő folyamatok szimulálására, lejátszására. Már a 60-as években vizsgálták Amerikában, hogyan terjed az ingerület sok egységből álló neuronhálózatokban. Ezekben a kísérletekben a neuronok viselkedését a számítógép elektromos impulzusai képviselték. Ekkoriban még egyszerre csak 800 változót vett figyelembe a gép, a 80-as években ez a szám több milliós nagyságrendűvé nőtt.

A fizikusok, matematikusok és idegfiziológusok együtt tanulmányozták a szerkezetek és szervezetek közös sajátosságait. A 20. század végére nemcsak egyszerű és bonyolult idegrendszeri modellekről volt már szó, megkezdődött a tökéletesített mesterséges mozgásszabályozás és az érzékszervek pótlására irányuló kísérleti munka is. A számítástechnika többek között a képalkotó eljárások kidolgozásával is hozzájárult az agykutatás fejlődéséhez, az alábbiakban ezeket tekintjük át röviden.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről