Egy hónapig fókuszban a tudomány

Vágólapra másolva!
November 3-án veszi kezdetét és egy hónapig tart a tudomány népszerűsítéséért évek óta megrendezett Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat.
Vágólapra másolva!


A legtöbb hazai nagyváros, csaknem valamennyi neves tudós és kutatócsoport bekapcsolódik a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által idén is megrendezett Magyar Tudomány Ünnepe (MTÜ) rendezvényeibe. A 2006. évi sorozatot november 3. és november 30. között tartják.

Az MTÜ 2003-ban alakult át az 1997-ben elindult Magyar Tudomány Napja rendezvénysorozatból, azóta évről-évre szélesebb körben arat sikereket. Célja ma is az, hogy - mint azt Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke megfogalmazta - "a közfigyelem előterébe állítsa a tudományt".

Az idei események központi tematikájának a Rendezvénytanács a tavalyi "Tudás, etika és felelősség" után idén az "Evolúció - Fejlődés - Revolúció" gondolatkört választotta. "Nem véletlen a választás. Az evolúció elmélete manapság reneszánszát éli a természettudományokban, megközelítési metódusként adaptálható azonban a kultúrára és a társadalomtudományokra is, ahol egyre gyakrabban találkozunk Darwin nevével és gondolataival. Az 'Evolúció - Fejlődés - Revolúció' tematikája a biztosítéka annak, hogy a közönség idén sem fog csalódni a tudományos előadásokban, ismeretterjesztő beszélgetésekben" - fogalmaz a www.tudomanyunnep.hu honlapon Pléh Csaba, az MTA főtitkárhelyettese, az MTÜ rendezvénytanácsának elnöke. A téma alkalmas arra is, hogy az 1956-os magyar forradalom félévszázados évfordulója kapcsán a nemzeti emlékezet kérdései is felmerülhessenek a programokon.

Bár az MTÜ már 3-án elindul Nagycenken, ahol Széchenyi Istvánra emlékezik az MTA, a sorozat hivatalos nyitórendezvényeként november 6-án Szegeden rendeznek ünnepi tudományos ülést, ahol Vizi E. Szilveszter nyitja meg az ünnepi hónapot. Beszédet tart Botka László, Szeged polgármestere, Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, valamint Telegdy Gyula akadémikus, az MTA Szegedi Területi Bizottságának elnöke. Végül korábbi előadónk, Venetianer Pál akadémikus tartja meg "Az evolúció a számok és a kísérletek tükrében" című ünnepi előadását.

A záróeseményt Csányi Vilmos "Evolúció: modell vagy metafora" című előadása lesz, melynek az Akadémia ad otthont november 30-án. A két esemény közti programokat nehéz lenne felsorolni, ehhez inkább érdemes ellátogatni az MTÜ honlapjára, ahol részletes kereső segíti a bárki által érdekesnek talált előadásokat, workshopokat, kiállításokat. Soprontól Debrecenig, Gödöllőtől Pécsig minden tudományos központ kiveszi a részét az ünnepből. Terveink szerint több kiemelt programról a Mindentudás Egyeteme honlapja is beszámol, így azok is belekóstolhatnak az ünnepségbe, akik személyesen nem tudtak részt venni rajta.