Egy indiai bankár és bankja az idei Nobel-békedíjas

Vágólapra másolva!
Egy indiai filantróp bankárnak és az általa alapított, szegényeket hitelhez juttató banknak ítélték oda idén a Béke Nobel-díjat.
Vágólapra másolva!

A szegények bankára kapta a Nobel-békedíjat(angol)
"A norvég Nobel Bizottság úgy döntött, hogy 2006-ban a Béke Nobel-díjat megosztva Muhammad Junusz és az általa alapított bank, a Grameen Bank számára ítéli oda az alulról jövő gazdasági és szociális fejlődés új formájának megteremtéséért" - olvasható a Nobel-díj hivatalos honlapján.

A szegények hitelének kitalálója kapta a Nobel-békedíjat
A Népszabadság cikke szerint "a legszegényebbeknek nyújtott vállalkozási mikrohitelek kezdeményezője, Muhammad Junusz bangladesi közgazdász és bankár kapta az idei Nobel-békedíjat. Az általa 1976-ban alapított Grameen Bank gyakorlata szerint a nincstelen hiteligénylők ötös csoportokban vehetnek fel hitelt, és kölcsönösen segíteniük kell egymást a törlesztésben."

Bankár kapta az idei béke Nobel-díjat
"A 66 éves gazdasági szakember, illetve bankja a vidéki szegények legszegényebbjeinek is nyújt hitelt dél-ázsiai hazájában, a világ egyik legszegényebb és "legzsúfoltabb" országában, ahol 147 millióan laknak 144 ezer négyzetkilométeren, tehát Magyarországnál csak mintegy másfélszer nagyobb területen" - írja az [origo] MFOR rovata.

Junusz, a szegények bankárja
"'Muhammed Junusz el volt ragadtatva, amikor tudomást szerzett a döntésről. "Ez fantasztikus, hihetetlen - nagyom köszönöm' - fejezte ki boldogságát a norvég NRK televízióadónak. Az idei Nobel-békedíjra 191 jelölés érkezett. A békedíj kitüntetettjét hagyományosan a többi Nobel-díj bejelentése után nevezik meg minden évben. A természettudományi kitüntetéseket idén kizárólag amerikai tudósoknak ítélték a Svéd Királyi Akadémia döntéshozói" - számolt be a Népszava.

Muhammed Junusz

Muhammed Junusz