Félreértett vizuális ingerek: optikai csalódás

Vágólapra másolva!
Az optikai csalódás a látás érdekes jelensége: ilyenkor az agy félreértelmezi a szem által befogadott vizuális ingereket.
Vágólapra másolva!
A megtévesztett szemhttp://www.mozaik.info.hu/MozaWEB/Feny/page61.htmAz optikai csalódásokrólVizuális illúzióhttp://indy.poliod.hu/program/vizualis_illuziok/index.htmlUgyancsak az optikai csalódásokról sok képpel

Az optikai csalódások a látási folyamat téves észlelései, amelyek általában azért jönnek létre, mert a látvány az érzeteket kiértékelő neuronrendszer számára egymásnak ellenkező módon értelmezhető jeleket tartalmaz. Ilyenkor általában az erősebb jel hatása dominál, még akkor is, ha tudatunk jelzi ezt az ellentmondást. Ilyenkor az agy vezérelte látás nem ugyanazt érzékeli, mint amit az ingerforrás fizikai valósága mutat. Hermann Helmholtz német orvos és fizikus szerint "Minden illúzió egyszer - szabálya a következő: mindig azt hisszük, hogy olyan tárgyakat látunk, amelyek a normális látás körülményei között azt a retinális képet hoznák létre, aminek ténylegesen a tudatában vagyunk."



Fiatal vagy idős hölgyet látunk?

Fiatal vagy idős hölgyet látunk?

vonalas illúziók Victor VasarelyM. C. Escherróla egy külön cikkben emlékeztünk meg

A "káprázatok" egyik érdekes formája, amikor az adott kép életre kell a szemünk előtt. A tudósok, művészek már nagyon régóta megfigyelték, hogy bizonyos képi hatásokkal el lehet érni, hogy az agy mozgásként érzékeljen statikus képi elemeket. Bridget Riley kortárs brit festő-grafikus számos olyan képet festett, melyek ezt a fajta illúziókeltést aknázzák ki (némileg újraértelmezve a festői illúziókeltés fogalmát).

Bridget Riley megtáncoltatja a szemet

Bridget Riley alkotása megtáncoltatja a szemet (Blake 4)

Az optikai illúziók egy gyakran használt formáját képezik a kétértelmű képek, melyek lényege, hogy ugyanazoknak a rajzoknak és grafikáknak több értelmük is van. Sokaknak ismerős lehet például az a rajz, melyen egy öregasszony és egy fiatal hölgy képe is egyszerre látható. Ez a fajta illúzió is gyakran használt elem a festészetben.

Persze a festészet emlegetése különösen érdekes az optikai csalódások kapcsán, hiszen ennek a művészeti ágnak évszázadokon keresztül az volt - és egyesek szerint ma is az - a legfontosabb célja, hogy minél tökéletesebb illúziót keltsen.

Julian Beaver munkásságát is sokan ismerhetik
A turisták kedvence Julian Beaver, az "utcakő Picassója". Ő a csalóka térhatások nagymestere

Az optikai csalódások a művészet mellett a fiziológiai kutatások közkedvelt és érdekes területei, melyekkel manapság is rengeteg kutató foglalkozik. Ennek oka nemcsak az, hogy "látványos", játékos témáról van szó, de az ilyen típusú kutatásokból sokat megtudhatunk a látás, a szemünk működéséről, valamint arról is, miként dolgozza fel az agy a látási ingereket. Azt azonban még nem sikerült eddig megállapítani, hogy valójában miként működnek a különböző optikai csalódások.

A varázslatos "sárkányt" szintén sokan ismerhetik

A varázslatos "sárkányt" szintén sokan ismerhetik