Az első török Nobel-díjas író

Vágólapra másolva!
Az 54 éves, világhírű török író, Orhan Pamuk kapta 2006-ban az irodalmi Nobel-díjat. A szerző több regénye megjelent magyar nyelven is, külföldön határozott politikai állásfoglalásáról is ismert.
Vágólapra másolva!
Pamuk egyik magyarul megjelent könyve

Pamuk egyik magyarul megjelent könyve

Nobel-díj Pamuknak, üzenet Ankarának
Népszabadság


Orhan Pamuk életrajza
Rövid életrajz a szerző magyar kiadója, az Ulpius-ház honlapján. "Könyveit a külföldi kritikusok leggyakrabban Umberto Eco, Italo Calvino, Franz Kafka és García Márquez műveihez hasonlítják; a New York Times egy "új csillag" születéséről írt vele kapcsolatban A fehér kastély megjelenésekor, a The Guardian pedig a "XXI. század 21 legjobb írója" közé sorolta a "mágikus realizmus" egyik legzseniálisabb képviselőjének tekintett Orhan Pamukot. Pamuk neve egyébként az író politikai megnyilvánulásai miatt is gyakran kerül az újságok címlapjára: támogatja a kurd nép küzdelmét, s ő volt az első muzulmán értelmiségi, aki annak idején kiállt a fatwával sújtott Salman Rushdie mellett."


Perbe fogva
Orhan Pamuk bíróság előtt számolt be arról, hogy "bemocskolta a török nemzeti identitást." Saját cikkét olvashatják erről az Élet és Irodalom hasábjain, Rauschenberger Péter fordításában. "Becsmérlőimet - minden harciasságuk ellenére - nem csupán személyes ellenszenv vezeti, és ellenséges indulataik céltáblája sem egymagam vagyok. Ezért végül magam is úgy döntöttem, hogy az esetemet érdemes nyilvánosan megbeszélni Törökországban és azon kívül is. Részben azért, mert szerintem egy ország becsületében nem az tesz kárt, ha a múlt sötét foltjait megbeszéljük, hanem az, ha nem lehet beszélni ezekről a foltokról... És részben azért, mert a mai Törökországban a szólás szabadsága sérül azzal, hogy tiltják az oszmán kori örmények sorsának megvitatását."


Orhan Pamuk: Az új élet
Bényei Tamás szubjektív hangú könyvismertetése a szerző Az új élet című, magyarul is megjelent regényéről. "Pamuk sikerületlen regényében a metafizikai, abszolút másság (más élet, másik világ) részben kulturális mássággá, kelet és nyugat állandóan eltolódó, megfoghatatlan különbségévé transzponálódik, még akkor is, ha ezeknek az átfordításoknak a hitelessége - ahogy egyébként a metafizikai elragadtatottságé is - mindvégig megkérdőjeleződik."


Nem csak a törökök
Pamuk törökországi perét tágabb kontextusban vizsgálja a Népszabadság melléklete, a Metazin. "A török író nemzetgyalázási perét elnapolták, mert a bíró nem tudta eldönteni, hogy a régi vagy a megreformált büntetőkódex alapján kell-e ítélkezni felette. A reformra azért kerül sor, hogy a büntetőtörvények megfeleljenek az Európai Unió követelményeinek. A régi törvények lehetővé tették, hogy a fennálló politikai viszonyok bármiféle kritikáját üldözzék. De az új kódex is büntetni rendeli az olyan kritikát, amely "lealacsonyítja a törökséget" és a török állam alapintézményeit."


The Nobel Prize in Literature 2006 (angol)
A Nobel-díj hivatalos honlapján olvasható a díj indoklása, valamint további részletek a díjazottról.


A díjazott:
Orhan Pamuk (angol)
A szerző hivatalos honlapja. Aktuális hírek, interjúk, életrajz, fotók.


Orhan Pamuk
A Wikipédia magyar nyelvű szócikke a szerzőről: életrajz, művei, díjak, külső hivatkozások.

Orhan Pamuk

Orhan Pamuk