Nobel-díjat ért a DNS-információk átírása

Vágólapra másolva!
A 2006-os kémiai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia az amerikai Roger D. Kornbergnek ítélte "az eukarióták transzkripciójának tanulmányozásában elért eredményeiért".
Vágólapra másolva!

Saját sorsunkat ismerhetjük meg, mióta a genomot olvasni tudjuk

Saját sorsunkat ismerhetjük meg, mióta a genomot olvasni tudjuk

Egy alapvető sejtszintű folyamat képei
[origo]

Nobel-díj a gének "kapcsolójának" megismeréséért
"Óriási jelentőségű felfedezésről van szó, amely az őssejt-kutatástól, a betegségek működési mechanizmusának megismerésén át a biotechnológiáig mindenütt hasznosítható a gyakorlatban" - kommentálta az MTI-nek Dr. Falus Andrásakadémikus, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének igazgatója, a Mindentudás Egyeteme korábbi előadója Roger D. Kornberg amerikai tudós kémiai Nobel-díját. Ötvös Zoltán írása a Népszabadság hasábjain olvasható.

Génjeink: sors vagy valószínűség?
Falus András immunológusprofesszor genomikai témájú előadása a Mindentudás Egyetemén. "A genomika csodálatos birodalmának feltárása az emberi intellektus egyik legnagyobb teljesítménye. Talán ezért is igaz, hogy korunk bővülő tudása a tudóst szerénységre inti, hiszen egy kevéssel már jobban - bár még mindig csak résnyire - belelátunk az életfolyamatok elképesztő bonyolultságába. Ugyanakkor csodálatos és örömteli, hogy ez a lehetőség most megnyílt mindannyiunk számára."

The Nobel Prize in Chemistry 2006 (angol)
A Nobel-díj hivatalos honlapján angol nyelven olvasható a díj indoklása, a díjazott kutató méltatása, valamint vele és más tudósokkal készült interjúk, életrajz és egyéb fontosabb tudnivalók.

A díjazott:
Roger D. Kornberg
(angol)
A Roger D. Kornberg Laboratórium a Stanford University honlapján.

Roger D. Kornberg

Roger D. Kornberg