Tíz éves a kutató diákok hazai mozgalma

Vágólapra másolva!
2006. szeptember 29-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében ünnepelte a kutató diákok hazai mozgalmának tizedik születésnapját.
Vágólapra másolva!
Kutató Diákok Országos Szövetségehttp://www.kutdiak.huA mozgalom honlapja

A tehetséges, kiemelkedő tanulmányi eredményekkel rendelkező középiskolás diákok jövőbeli tudományos pályájának egyengetéséért alakult meg 1999-ben a Kutató Diákok Országos Szövetsége. A mozgalom mára kiterjedt szervezetté vált, széleskörű hazai és külföldi kapcsolatrendszerrel. A szervezet honlapján olvasható adatok jól mutatják a Szövetség dinamikus fejlődését: egy évtizeddel ezelőtt, 1996-ban az első mentorlista még 300 nevet tartalmazott, 2005-ben ez a névsor közel 700 ismert tudós, kutató elérhetőségét tartalmazza. A mentorok (vagyis a diákkal közvetlen, kollegiális kapcsolatot fenntartó kutatók) között több mint száz akadémikust, sőt a Nobel-díjas vegyészt, Oláh György professzort is megtaláljuk.

Minden korosztály képviseltette magát

Minden korosztály képviseltette magát


A mozgalom tizedik születésnapján az MTA Roosevelt téri főépületének díszterme zsúfolásig megtelt. Egykori és jelenlegi kutató diákok, akadémikusok, mentorok és érdeklődők töltötték meg a termet. Számos illusztris vendég jelenléte tudósított az esemény kiemelt fontosságáról, a KutDiák rangjáról. Az esemény mégsem vált üres protokolláris tisztelgéssé, a felszólalók mindegyike baráti érzületéről biztosította a jelenlévőket, s e kijelentés igazáról a jóhangulatú beszédek messzemenőkig meggyőzték a nagyszámú hallgatóságot.

Sólyom László és Csermely Péter
Sólyom László és Csermely Péter
Sólyom Lászlóköztársasági elnök