Genetikusoké az idei orvosi Nobel-díj

Vágólapra másolva!
Két amerikai tudós, Andrew Z. Fire és Craig C. Mello a genetikai információáramlás ellenőrzési alapmechanizmusának felfedezéséért kapták az idei orvosi Nobel-díjat.
Vágólapra másolva!

A gének elcsendesítése
A gének elcsendesítése a jövőben terápiák része lehet
Két amerikai kapta az orvosi Nobel-díjat
Magyar Távirati Iroda Szabó Gábort

Gének elcsendesítése - orvosi Nobel-díj 2006
Az [origo] hosszabb cikkben számol be az idei díjazottakról és felfedezésükről, "amely új utakat nyit a gyógyászatban". A cikk részletesen tárgyalja az RNS interferencia felfedezésének körülményeit és magát a folyamatot, mely például a szervezet vírusellenes védekezésében és a génkifejeződés szabályozásában játszik fontos szerepet. Szóba kerül az is, hogy a két amerikai genetikus eredményei hogyan hatnak majd a jövő gyógyászatára.

Huntington-kór: egy gén elnémítása
Az RNS-interferencia jövőbeli hasznosításának egyik módjáról olvashatunk a Bio IT World honlapján: "amerikai biológusok génterápiával, egy gén "kikapcsolásával" próbálják lelassítani a ma még gyógyíthatatlan Huntington-kór kialakulását. Egerekben végre sikerült elnémítaniuk a betegségért felelős gént. Azt remélik, kutatásaik nem csak a Huntington-kór, hanem más örökletes betegségek terápiájában is új távlatokat nyithatnak".

RNS-interferencia: új forradalom a genetikában
"Egy módszer, amellyel lehetséges szinte bármilyen fajban kikapcsolni egy gént akár egy nap alatt. Egy módszer, amit a jövőben betegségek újszerű gyógyítására lehet felhasználni. Az RNS-interferencia olyan molekuláris mechanizmus, amelyben rövid, duplaszálú RNS-molekulák specifikusan elnyomják a gének kifejeződésében kulcsszerepet játszó hírvivő RNS-ek működését" - az [origo] egy 2004-es cikke a témában.

The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2006 (angol)
A Nobel-díj hivatalos honlapján olvasható a díj indoklása, továbbá fényképeket találunk a kutatókról, valamint részletes életrajzot és velük készült interjúkat. A díj átadását követően az átvételkor elmondott beszédük is elérhető lesz itt.

A két díjazott:

Andrew Z. Fire (angol)
A kutató oldala a Stanford School of Medicine honlapján.

Craig C. Mello (angol)
A kutató oldala az University of Massachusetts Medical School honlapján.

Andrew Z. FireCraig C. Mello

Andrew Z. Fire

Craig C. Mello