Eszmecsere a fenntartható fejlődésről

Vágólapra másolva!
A fenntartható fejlődésről szervezett televíziós műsort a Kutatók Éjszakáján az ME, neves kutatók, szakemberek részvételével.
Vágólapra másolva!
Juhász Árpád

Juhász Árpád

Juhász Árpád

Fenntartható fejlődés

Az első szekció a fenntartható fejlődés lehetőségeiről szólt. A jelen levők egyetértettek abban, hogy a fenntartható fejlődés, melynek lényege, hogy a ma embere úgy gazdálkodik a rendelkezésre álló természeti javakkal, hogy abból a következő generációknak is ugyanannyi maradjon, nem választás kérdése, hanem egyfajta kötelesség az emberiség számára. Gyulai Iván, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány vezetője úgy véli, a kérdés egyrészről gazdasági, másrészről szociális, hiszen a világban szűk elit réteg birtokolja a javak többségét, amin a jövőben változtatni kell. Új paradigmára van szükség, melyben nem a gazdasági növekedést kell központi célként meghatározni, hanem a fenntartható fejlődést.

Láng Istvánnál a mikrofon, mellette Faragó Tibor
Láng Istvánnál a mikrofon, mellette Faragó Tibor
Láng István Faragó TiborKörnyezetvédelmi és Vízügyi MinisztériumSzomolányi Katalin Magyar Telekom Környezetirányítási és Fenntarthatósági Csoport

Kerekes Sándor
A fővédnök: Csányi Vilmos etológus
A fővédnök: Csányi Vilmos etológus
Magyar Villamos MűvekCivin Vilmos Pallaghy OrsolyaMOL

Csányi Vilmos etológus az ember szükségleteinek kielégítése kapcsán az ember kultúrája és biológiája közti ellentétet hangsúlyozta. Például az ember az ősi időkben olyan növényeket fogyasztott, melyekben kevés volt a cukor, de ma már olyan mennyiségben fogyasztja a mesterségesen előállított cukros termékeket, hogy elhízik tőle. A biológiai evolúció megszaladásnak nevezi az ilyen jelenséget és sajnos sok esetben megfigyelhető az emberek esetében.

Klímaváltozás

Korábbi előadónk, Meskó Attila, az MTA főtitkára
Korábbi előadónk, Meskó Attila, az MTA főtitkára
Meskó AttilaMagyar Tudományos AkadémiaBartholy JuditLáng István

Beliczay Erzsébet, a Levegő Munkacsoport elnökhelyettese a civilek szerepét úgy határozta meg a fenntartható fejlődésért vívott küzdelemben, hogy a lakosság felvilágosításán kell dolgozniuk. Tanácsokat tudnak adni arra, hogy a társadalom miként lépjen ki a fogyasztás bűvköréből. Emellett a civilek felügyelik azokat a vállalatokat, amelyek "szembe mennek a környezettel". Példaként a jelen levő Tóth Gergely, a Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület említette, hogy volt olyan akcióik olyan sikeresek, hogy az általuk kisegített cégek egy-egy nagyobb város éves energiafogyasztását tudják megspórolni.

A 2. szekció a klímaváltozásról szólt

A 2. szekció a klímaváltozásról szólt