Konferencia az agyról

Vágólapra másolva!
2006. szeptember 21-23. között a cambridge-i székhelyű Európai Akadémia Budapesten tartja XVIII. konferenciáját.
Vágólapra másolva!

Az 1988-ban a világszínvonalú egyeteméről híres városban, Cambridge-ben megalakult Európai Akadémia (Academia Europaea) tagjai elismert tudósok és kutatók. A tagok 35 európai és 8 Európán túli országból verbuválódnak, létszámuk eléri a 2 000 főt. A tudósok között megtaláljuk a fizikai tudományok és a technika, a biológiai tudományok és az orvostudomány, a matematika, a humán tudományok, a társadalomtudományok és kognitív diszciplínák, valamint a közgazdaság- és jogtudomány jeles képviselőit egyaránt. A kormányokhoz nem kötődő tudományos szervezet külön büszkesége, hogy tagjai között 38 Nobel-díjast üdvözölhet.

Az emberi agy

Az emberi agy



A szervezet szeptember 21-23. között Budapesten rendezi meg XVIII., angol nyelvű konferenciáját. A találkozó címe: Brain, Matter and Mind, vagyis idén az emberi agy és gondolkodás kapcsán felmerülő kérdések kerülnek reflektorfénybe. A kérdésnek a fizikai részletei mellett a metafizikai dimenziói is szóba kerülnek, valamint a felkért előadók körüljárják a test - lélek - tudat legújabb értelmezési lehetőségeit, és a mesterséges intelligencia felvetette problémákat is.

Előzetes regisztráció után a konferencián ingyenesen részt vehet bárki. Az alábbiakban csupán néhány érdekesnek ígérkező témát és előadót ajánlunk olvasóink figyelmébe a szeptember 22-23-i programból. Hámori József, a SOTE professzora, a Mindentudás Egyeteme korábbi előadója "History of the Brain and Mind" címmel tart előadást 22-én. Másnap az egyik szekció elnöke Kroó Norbert akadémikus, a másiké Pléh Csaba professzor, mindketten szintén korábbi előadóink. Ahogy Freund Tamás is, aki "Changes in Brain Functions" címmel beszél majd, vagy Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke, aki "Addiction" címmel tart beszámolót.

További, izgalmasnak tűnő előadások: nyelv, kogníció és agy összefüggéseiről beszél a Londonból Budapestre érkező Annette Karmiloff-Smith, az agykutatás hatásairól a frankfurti Wolf Singer. A művészetek és az irodalom is szóba kerül majd az agyműködéssel való összefüggésben: Bristolból Richard Gregory, Austinból Marlan Scully fognak ezekről a témákról előadást tartani.

A konferencia helyszíne: MTA Székháza (Bp., Roosevelt tér)
A konferencia időpontja: 2006. szeptember 21-23.