Újra Mindentudás Egyeteme Szegeden!

Vágólapra másolva!
A tavalyi sikereken felbuzdulva Szegeden újraindul a Mindentudás Egyeteme előadássorozata. Az első előadás témája a parlagfűjelenség és az allergia.
Vágólapra másolva!
Mindentudás Egyeteme - Szegedhttp://www.u-szeged.hu/mindentudasA szegedi program honlapjaMeddig leszünk még allergiásak?/nekamkristof/index.htmlNékám Kristóf nagysikerű előadása a Minentudás Egyetemén

Miért veszélyes növény a parlagfű? Miért allergén az egyik virágporszem és miért nem az a másik? E kérdésre is válaszol a Mindentudás Egyeteme - Szeged újra induló sorozatának első előadásán Juhász Miklós aerobiológus, nyugalmazott egyetemi docens. - számol be az eseményről a Délmagyarország című napilap.

- Másfél, két évtizeddel ezelőtt berobbant a köztudatba egy növény, amelyről korábban az emberek többsége azt sem tudta, hogy létezik. Ez a növény a sokáig vadkendernek "becézett" parlagfű volt - magyarázza Juhász Miklós nyugalmazott egyetemi docens (SZTE Természettudományi Kar Biológus Tanszékcsoport). - Azóta - főként az augusztusi, szeptemberi időszakban - a tömegtájékoztatási eszközök állandó témája lett. Úgy is mondhatnánk, hogy néha már "a vízcsapból is a parlagfű folyik!" E kitüntetett figyelem indokoltságát igazolja Juhász Miklós aerobiológus A parlagfűjelenség című előadásában.

Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ épülete
Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ épülete


A Mindentudás Egyeteme - Szeged előadása szeptember 13-án 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi TIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

Forrás: Délmagyarország

Milyen témákkal találkozhat még a szegedi közönség a félév során? A modern természettudományok és a tudományos-fantasztikus irodalom által elképzeltek közötti összefüggések, az 56-os forradalom, a Szegedi Tudományegyetem története, József Attila, vagy a Szegeden épülő biopolisz egyaránt szóba kerülnek. A sokféle téma kötődik Szegedhez, de olyan általános, a széles közvéleményt is érdeklő kérdéseket feszeget, melyek avatott elmék által történő feltárása bárki számára valódi szellemi izgalmat jelenthetnek.