Új eljárás mentheti meg az amerikai őssejtkutatást

Vágólapra másolva!
Kisebb botrány alakult ki egy nemrég publikált eljárás miatt, mely új alapokra helyezheti az embrionális őssejtkutatást.
Vágólapra másolva!
Embryonic War http://www.msnbc.msn.com/id/14535678/site/newsweek/A Newsweek cikke a vitárólEmbrionális áttöréshttp://origo.hu/tudomany/elet/20060829embrionalis.htmlAz [origo] cikke

A Nature tudományos magazinban két hete megjelent egy tudományos közlemény, mely arról számolt be, hogy egy amerikai kutatócsoportnak sikerült az embriók károsítása nélkül kinyerniük és életben tartaniuk olyan emberi sejteket, amelyekből embrionális őssejtvonalak hozhatók létre. Az eljárás leginkább azért kapott nagy figyelmet - a felfedezésről a világon mindenhol cikkeztek - mert kifejlesztői azt állították, hogy az embrionális őssejtkutatásban mostantól nincs szükség a sejtek elpusztítására, vagyis új paradigma született. Ez azért jelentős eredmény, mert az őssejtkutatások elleni tiltakozások fő indoka eddig mindig az volt, hogy a jelenleg ismert eljárások végén az embrió elpusztul.

Lesz-e forradalom az embrionális őssejtkutatásban?
Lesz-e forradalom az embrionális őssejtkutatásban?
Nature

Mind a Nature, mind a kutatást vezető kutató, Robert Lanza azt állítja, hogy csak egy apró félreértésről van szó, melyet egyszerűen lehet tisztázni. A Nature állítólag ott hibázott, hogy elfelejtette megmutatni Lanzának a megjelenő anyagot. A dolog lényege mégsem ez, hanem maga a felfedezés, melyről többen is úgy nyilatkoztak, hogy ha valóban beválik, tényleg forradalmi jelentőségű lehet. Sokakat az őssejtkutatás pártjára állíthat ugyanis az a tudat, hogy a kísérletekben használt embriók túlélik a beavatkozásokat.

Amerika évek óta ellenzi

George W. Bush

Mire jó az embrionális őssejtkutatás?
Az embrionális őssejtekkel a kutatók azért foglalkoznak világszerte, mert ezek olyan sejtek, melyekből a szervezetünket felépítő valamennyi sejttípus kifejlődhet. A megfelelő eljárások, az őssejtek "programozhatóságának" kialakításával forradalmian új orvostudomány jöhet létre, amely sikeresen szállhatna szembe számos ma még gyógyíthatatlan betegséggel (pl. Alzheimer-kór).

Glenn McGeeNewsweeknek azt nyilatkozta

Furcsa módon a felfedezés mégis Bushnak jöhet kapóra - írja elemzésében a Newsweek - akire egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy változtasson eddigi hozzáállásán. A politikai pártok támogatása mellett egyre több amerikai kutató hívja fel arra a figyelmet, hogy megfelelő támogatás hiányában az amerikai tudomány lemaradt az őssejtkutatás terén a világ többi részével szemben. Az elnök számára az új eljárás - feltéve, hogy tényleg beválik - jó ürügy lehet arra, hogy újra minden őssejtkutató számára elérhetővé tegye a szövetségi alapokat.