Új Bach-kéziratokra bukkantak

Vágólapra másolva!
Német kutatók szerint két, korábban ismeretlen kéziratra bukkantak, melyek szerzője nem más, mint a kamasz Johann Sebastian Bach.
Vágólapra másolva!
Új Bach-kéziratokra bukkantakhttp://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/entertainment/5303252.stmA cikk eredeti verziója (angol)Johann Sebastian Bachhttp://hu.wikipedia.org/wiki/Johann_Sebastian_BachA Wikipedia szócikke (magyar)

A kézzel írott, 1700 körülre datálható kották valójában másolatok: Dietrich Buxtehude és Johann Adam Reinken voltak az orgonára írt művek szerzői. Ebben az időben Bach 15 éves volt - és ezek lennének a legrégebbi, tőle származó kéziratok.

J. S. Bach
J. S. Bach
Anna Amalia Könyvtárban

Michael Maul és Peter Wollny Bach-kutatók, a lipcsei Bach Archiv Alapítvány munkatársai szerint a kézzel írott kották új fénybe állítják az ifjú Bach pályájának kezdetét. A kották alapján mostmár bizonyosan állíthatjuk, hogy Georg Boehm orgonista tanítványa volt az észak-német városban, Lueneburgban.

A szakértők szerint a most megtalált leletek jóval értékesebbek, mint a tavaly megtalált, korábban ismeretlen dalmű Bach tollából. Ez utóbbi egyébként szintén az elpusztult könytár kötetei között szerepelt.

Bach írása meglehetősen jellegzetesnek mondható, ugyanakkor a kutatók szerint sok hasonlóságot mutat mestere, Boehm kézírásával.

A Bach lemásolta orgonaművek korálfantáziák voltak. Címük: Nun freut euch lieben Christen gmein (Örvendjetek, keresztények) és An den Wasserfluessen Babylons (Babilón vizeinél).

A Bach Archiv Alapítvány szerint "ezek az igencsak elmélyült technikáról tanúskodó darabok dokumentálják az ifjú Bach kivételes, virtuozitásra törekvő jellemvonásait, valamint azt is, hogy már ebben a zsenge korban uralni igyekezett a teljes orgonarepertoár legösszetettebb darabjait is."

Forrás: BBC News