Lovász László a Nemzetközi Matematikai Unió új elnöke

Vágólapra másolva!
Madridban zajlik az International Mathematical Union idei kongresszusa, melynek tisztújító ülése magyar sikert hozott.
Vágólapra másolva!
Mit kívánnak a számítógépek a matematikától, és mit adnak neki?/lovasz/index.htmlLovász László előadása a Mindentudás Egyetemén

Az International Mathematical Union (IMU) a matematikai élet nemzetközileg legfontosabb szervezete. Az Unió célja a matematikusok közötti minél szorosabb kapcsolatok létrehozása, illetve ápolása. A szervezet tagsága több mint hatvan ország elismert tudósaiból áll össze. Az Unió leglátványosabb, négy évente megrendezésre kerülő eseménye a Nemzetközi Matematikai Kongresszus lebonyolítása, melynek 2006-ban a spanyol főváros, Madrid ad otthont augusztus 22-30. között. A kongresszus célja amellett, hogy a világ jelentős matematikusait hozzásegíti az egymással való személyes találkozáshoz, annak megmutatása, hogy matematika nélkül képtelenség élni a mai társadalomban.

A négyezer matematikus részvételével zajló esemény rangját jól mutatja, hogy a "Fields Medals" elnevezésű díjakat, melyeket a matematika világának Nobel-díjaként emlegetnek, az augusztus 22-i nyitónapon I. János Károly spanyol király személyesen adta át. Az 1936 óta odaítélt díjakat négy évente adják át a nemzetközi kongresszus alkalmával. Ilyenkor négy, negyven év alatti tudós veheti át a kitüntetést.

Lovász László átveszi a Wolf-díjat
Lovász László átveszi a Wolf-díjat
ELTE Matematikai IntézeténekLovász László

A Természet Világa 1999 márciusi számában köszöntötte a matematikusok egyik legjelentősebb elismerését, a Wolf-díjat megkapott Lovász Lászlót. Komjáth Péter cikke segítségével idézzük fel a professzor pályájának fontos epizódjait.

"1948. március 9-én, Budapesten született. 1966 és 1971 között az ELTE matematikus szakát végezte. 1971-1975 között az ELTE geometria tanszékének tudományos főmunkatársa volt. 1975-1982 között a JATE geometria tanszékét vezette, 78-ig docensként, majd egyetemi tanárként. 1982 óta ismét az ELTE-n dolgozik. Megalapította és 1994-ig vezette a számítógép-tudományi tanszéket. 1987-től a Princeton Egyetem részidős professzora, jelenleg a Yale Egyetemen professzor. A Magyar Tudományos Akadémia 1979-ben levelező, 1985-ben rendes tagjává választotta. 1990-1993 között az elnökség tagja. Elnyerte a Bolyai János Matematikai Társulat Grünwald Géza-díját (1969), és - oktatási, iskolateremtő tevékenysége elismeréséül - a Szele Tibor Emlékérmet (1991). 1985-ben Állami Díjjal, 1998-ban pedig a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki. Külföldi szakmai kitüntetései közül megemlithetjük a Society of Information and Applied Mathematics által adott Pólya-díjat (1979), a IEEE "Best Information Theory Paper Award"-ját (1981), a Fulkerson-díjat (1982), a holland akadémia Brouwer-medalját (1992), a Cseh Matematikai Társaság Bolzano-érmét. Tiszteletbeli professzora a bonni egyetemnek, az Academia Sinicának, számos más egyetemen díszdoktor. Tagja az European Academy of Sciences, Arts and Humanitiesnek, Academia Europea-nak és a Rheinland-Westphälische Akademie der Wissenschaftennek. Két ciklusban a Nemzetközi Matematikai Unió (IMU) 10 tagú Végrehajtó Bizottságának választott tagja (1987-1994)."

Katona Gyulaakadémikust, a Mindentudás Egyeteme korábbi előadójának véleményét idézzük Lovászról: "A magyar matematikai iskola arról nevezetes, hogy erős a feladatmegoldó képességünk. Lovásznak emellett a tudása is nagy. Elképesztően sok mindent tud, és a legmeglepőbb módokon képes összekapcsolni azokat. Egy nehéz matematikai probléma megoldásához váratlan ötletek kellenek. Én fiatalkoromban lekezeltem a tudást. Feladatcentrikus voltam, mindenáron problémákat akartam megoldani, lehetőleg virtuóz ötletekkel. Ma már világosan látom azt a trivialitást, hogy minél többet tudunk, annál többféleképpen kapcsolhatjuk össze a dolgokat, vagyis annál könnyebben jönnek az eredeti gondolatok. Egy matematikus lehet nagy abban, hogy kitartóan, nem látványos bravúrokkal, de felhúzza az új épület falait. A matematikának vannak ilyen területei és ilyen emberei. Másrészt vannak matematikusok, akik szórják az egymáshoz nem mindig kapcsolódó problémák sziporkázóan ötletes megoldásait. Lovász mindkettőre képes: építkezik, s közben meglepő motívumokat álmodik a készülő palotára."