Nemzetközi orvostörténeti találkozó Budapesten

Vágólapra másolva!
Augusztus 26-30. között a magyar fővárosban rendezik meg negyvenedik alkalommal a Nemzetközi Orvostörténeti Társaság kongresszusát.
Vágólapra másolva!
ISHM 2006http://www.ishm2006.hu/A konferencia honlapja (angol)

A rangos eseménynek, melyet először rendeznek meg Magyarországon, mióta hazánk az Európai Unió tagja, a házigazdája a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Orvostörténeti Társaság. Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke, a Mindentudás Egyeteme kétszeres előadója a konferencia honlapján rövid előzetest ad a programból, kiemelve az orvosi iskolák történetét vizsgáló előadásokat. Az Akadémia központi épülétében további témák is szóba kerülnek majd: a gyógyszerészettudomány oktatása és az orvosegyetemek története, a társadalmi orvoslás története, valamint Magyarország és Közép-Európa hatása az orvostudomány fejlődésére.

A magyar és közép-európai hatásokkal foglalkozik egyebek mellett Szirmai Imre előadása, melyben a 20. századi magyar neurológiai iskoláról számol be. Theodore J. Drizis a pároszi Aszklépeion-szentélyről beszél az antik orvoslással foglalkozó szekcióban. Michael G. Angelou a bizánci időkbe invitál: az akkori orvosok felelősségéről tart Budapesten előadást. Az orvosiskolák históriáját vizsgáló előadók is változatos témákat ölelnek fel a páduai egyetemtől az algíri fakultáson át a 13. századi spanyol orvosképző intézményekig bezárólag. A 2006-os Mozart-évforduló is inspriálhatta Carlos T. Viescát, aki Mozart végzetes betegségéről, annak klinikai és orvostörténeti aspektusairól ejt majd szót.

Már ez is (orvos)történelem: debreceni kórház anno
Már ez is (orvos)történelem: debreceni kórház anno
Aquincumi Múzeumban Semmelweis Tudományegyetem Fogászati Karon SE Könyvtárában

Egy kis ízelítő a négy plenáris előadás témájából. Athanasios Diamandopoulos Two wrong words, two wrong worlds címmel beszél majd az embert egyszerre segítő és akadályozó környezeti elemről, a vízről. Előadása átvezetés kíván lenni a két évvel ezelőtti patraszi és a két év múlva megrendezésre kerülő paduai orvostörténeti kongresszus között. A kölni egyetemről érkező Klaus Bergdolt előadása: Medieval ordo and health. A középkori rend (ordo) fogalmát járja körül az antik előzményekre való kitekintéssel. A Leuvenben és Gentben is tanító Jean-Pierre Tricot professzor az orvosi iskolák és fakultások európai elterjedését veszi górcső alá előadásában. Az Angliából érkezett Tilli Tansey az 1936-ban elhunyt gyógyszerész, Sir Henry Wellcome életművével, hatásával foglalkozik.

Forrás: MTA