A pandák nincsenek olyan nagy bajban?

Vágólapra másolva!
Walesi és kínai tudósok egy új módszerrel becsülték meg, mekkora a pandák populációja és arra jutottak, hogy a közismert óriás pandából kétszer annyi példány él, mint eddig hittük.
Vágólapra másolva!
Panda Rt.http://www.geographic.hu/ngm/0607/index.php?m=200607&s=1A pandák helyzetét körbejáró júliusi National Geographic cikk

Az óriás panda a világ egyik leginkább veszélyeztetett állatfaja. Vadon élő példányai kizárólag Dél-Kína, Burma és Észak-Vietnam egy-egy meghatározott vidékén élnek, csakis azokban hegyekben, ahol a bambusz megterem, mert ez a mindenki által ismert fekete-fehér állat annyira válogatós, hogy csakis ezt a növényt hajlandó megenni.

A kínai természetvédelmi hatóságok számára az utóbbi harminc év egyik legfontosabb feladata a pandák populációjának feltérképezése volt, ezért három felmérést is végeztek ebben a témában. Ezek közül az első kettő megkongatta a vészharangot, hiszen azt mutatta ki, hogy az óriás pandák száma vészesen fogy. Egyikből például kiderült, hogy Kína területén a pandák száma 1590-re esett vissza főleg amiatt, hogy az emberi beavatkozásnak köszönhetően a faj természetes élőhelye leszűkült. (A pandák egyetlen természetes ellensége az ember.)

A legfrissebb kutatás, melyet 2002-ben folytattak le, első alkalommal mutatott arra utaló eredményeket, hogy a csökkenő tendencia megállt, vagy lelassult a pandapopulációban. Ez nagyrészt a kínai hatóságok határozott fellépésének köszönhető: környezetvédelmi területek hálózatává alakították a pandák élőhelyét, ahol szigorúan megtiltották az orvvadászatot és az erdők kiirtását.

Kínában 183 fogva tartott óriás panda is él

Kínában összesen 183 fogva tartott óriás panda is él (A kép forrása: LIU)


Új eljárás, reménykeltő eredmény

Habár adottak azok a metódusok, melyek segítségével az ökológiai populációkat hagyományosan feltérképezik, a Cardiff Egyetem Biotudományok Iskolájának tudósai kínai szakemberekkel összedolgozva egy vadonatúj eljárást dolgoztak ki a vadon élő pandák számának megbecsülésére. A kutatócsoportot a cardiffi intézmény professzora, Michael Bruford és Fuwen Wei, a Kínai Tudományos Akadémia Zoológiai Intézetének professzora vezette. Kutatásuk eredményét a Current Biology nevű szaklapban tették közzé.

Vizsgálataikban egy olyan módszert alkalmaztak, melyben ürülékből kinyert DNS-ek vizsgálatával próbálták újra felbecsülni a pandák számát, ami egyúttal az eddigi kutatások eredményeinek felülvizsgálatát is jelentette. A metódus logikus és sokkal pontosabb, mint az eddig használt kutatási eljárások. (Ez nem annyira meglepő, ha tudjuk, hogy eddig a félig megrágott és otthagyott bambusznádakon található harapások képezték a számítások alapját.) A walesi és kínai biológusok első alkalommal az egyik környezetvédelmi terület, a dél-kínai Wanglang erdeiben élő pandákat vették szemügyre.

"Eredményeink azt mutatják, hogy a korábbi vizsgálatok lényegesen, több mint ötven százalékkal alábecsülték a populáció nagyságát ezen a területen. Ez a felfedezés azt mutatta meg, hogy a pandák fennmaradási esélyei sokkal jobbak, mint azt eddig hittük" - állítja Michael Bruford és gyorsan hozzáteszi: "Azért nem kell elbízni magunkat az eredmények láttán, ugyanis a populációban még így is igen alacsony az egyedszám. Még mindig csak néhány ezer példányról beszélhetünk" Wanglangban a kutatók összesen 66 pandát számláltak meg, szemben az eddig számon tartott 27-tel.

A tudósok szerint kutatási eljárásukat érdemes lenne természetvédelmi területeken is megismételni, hiszen a mostani számok alapján valószínűsíthető, hogy máshol is hasonló eltéréseket tudnának kimutatni és kiderülhetne, hogy sokkal több óriás panda él a szabadban, mint azt eddig hittük.

Forrás: Cardiff Egyetem, New Scientist