Ma kezdődik a jövő

Vágólapra másolva!
2007. március 7-én a német EU-elnökség és az Európai Bizottság Brüsszelben rangos tudományos esemény házigazdája lesz.
Vágólapra másolva!

Jövő márciusban Brüsszel lesz a házigazdája a "Today is the future" (kb. "Ma van a jövő") munkacímen futó projektnek. Március 7-én a soros német EU-elnökség jeles tisztviselői, valamint az Európai Bizottság vezetői fogják megnyitni az "Európai kutatók estélyét". Az estélyen egyebek mellett a megjelent politikusok beszédeit hallgathatják meg az érdeklődők, majd megnyitják a "Today is the Future" című kiállítást, illetve itt adják majd át a Descartes-díjakat a tudományos kommunikáció és a közös kutatás érdekében tett erőfeszítésekért.

Az esemény maga az EU 7., 2007-2013 között érvényes keretprogramjának nyitánya lesz, melynek értelmében a tudományos kutatás a legfontosabb prioritások közé sorolódik. Ennek jegyében közel 50 milliárd eurót költ majd az EU a kontinensen, illetve Európa határain túl a tudomány és a technológia fejlesztésére. Az esemény legfontosabb célja, hogy az európai tudományos életben növekedjék a politika elkötelezettsége, valamint az, hogy a közvélemény figyelmét (nem utolsó sorban a médián keresztül) felkeltsék a jelenség iránt.

A Berlaymont-épület, az EU központja

A Berlaymont-épület,
az EU központja



Az eseményt Brüsszelben rendezik meg: a kiállítás március 7-18. között tekinthető itt meg. Eközben kisebb kiállítások is megtekinthetők lesznek Brüsszelben a Berlaymont-épület közelében (ez az Európai Bizottság főhadiszállása), melyek a politika, a média és a közvélemény figyelmét kívánják felhívni a rendezvényekre. Az Európai Bizottság fontosnak tartja, hogy a Brüsszelbe akkreditált sajtóorgánumok, fontos nemzetközi lapok, sajtó- és hírügynökségek, valamint a brüsszeli székhelyű társaságok és szervezetek is jelen legyenek. Számos televíziócsatorna fog tudósítani a programról.

Az "Európai kutatók estélyére" várják a média képviselői mellett a magasrangú állami vezetőket, a kormányok képviselőit. A kiállítás nyitott lesz a közönség előtt, különös tekintettel a médiára és a legfiatalabb generáció képviselőire, az iskolásokra. A belépés ingyenes.

A szervezők jelentős médiafigyelmet kívánnak elérni, s az eseményt összekapcsolják a jövőre fél évszázados Római szerződés évfordulójának megünneplésével. Az oktatási intézményeket is igyekeznek megnyerni a kiállításnak. Az Európai Bizottság mindezek érdekében a következő lépésekre szánta el magát: erőteljes médiakampányt folytatnak a népszerűsítés érdekében; közleményeket hoznak le egész Európában; reklámkampányt indítanak Brüsszel városában; célzott kampányt indítanak az iskolai osztályokban; informálnak minden, EU által támogatott kutatási projektet az eseményről.

A kiállításon a tudomány és a technológia európai sikertörténeteit ismerheti meg a közönség, illetve az EU által támogatott kutatási programok figyelemre méltó eredményeit tanulmányozhatja. A közvélemény és a tudományos újságírók elérésének egyedülálló módját jelenti ez a lehetőség. A fő cél az, hogy megmutassák: a kutatás (beleértve a társadalomtudományokat és a humán tudományokat is) válaszokat biztosít számos, alapvető kérdésre.

A rendezvény ajánlójában az alábbi kérdések olvashatók ajánlatként: Hová tartunk? Fogunk még dolgozni? Jobb kommunikáció a jövő érdekében? Mit tehetünk, ha elfogynak az olajkészletek? Milyen lesz a holnap közlekedése? Mit akar a Föld? A jövő a végtelenbe tart?

Területenként 5-10 kiállítót várnak a rendezvényre. A Max Planck Gesellschaft "Tudományos Alagutat" üzemeltet majd, de kiállítókat várnak a legnagyobb európai kutatóintézetektől, valamint magáncégektől és közösségi szervezetektől, melyek európai kutatási tevékenységüket akarják bemutatni.

Az európai média és sajtó javát folyamatosan informálják az eseményről, valamint egy televízióstúdió is a médiaszakemberek rendelkezésére áll majd, ahonnan akár élőben is közvetíthetnek a kiállításról. A közönséget előadások szórakoztatják majd, a legfiatalabbak pedig megértik, hogy az európai tudósok az ő céljaik eléréséért is dolgoznak.

További információk elérhetők a rendezvény honlapján.