Amerikai kutatók Archimédesz "faxát" olvassák

Vágólapra másolva!
Amerikai tudósok röntgensugárzás segítségével tárják fel Archimédesz tanulmányainak 10. századból származó másolatát.
Vágólapra másolva!
Archimedes the palimsesthttp://www.archimedespalimpsest.org/index.htmlA kutatás honlapjaArchimédeszhttp://hu.wikipedia.org/wiki/Arkhim%C3%A9d%C3%A9szA Wikipédia szócikkeMire jó a röntgenvonalzó?/faigel/index.htmlFaigel Gyula előadása az ME-n

A történet úgy kezdődik, mintha egy misztikus kalandregényt olvasnánk: egy konstantinápolyi apátságból a múlt század húszas éveiben eltűnt egy középkori görögkeleti imákat tartalmazó könyv. A kecskebőr papiruszokból álló pergamen a harmincas években műgyűjtők kezébe került, majd legközelebb egy 1998-as aukción bukkant fel, ahol végül egy anonim vásárló tulajdonában kötött ki.

Ugyanaz az oldal röntgennel és szabad szemmel. A 12. században az eredeti oladalakat elfordítva fűzték le (A kép forrása: Archimedes Palimsest)
Archimédesz ArchimédeszA mechanikai tétel módszere, SztomachionAz úszó testekről

Az eredeti szöveget lemosták

Az eredeti iratok "előhozása" azonban nagy feladat, hiszen a 12. századi jeruzsálemi szerzetes - Johannes Müronász - alapos munkát végzett, mikor Archimédesz szövegeitől akart megszabadulni: a tintát enyhe savval marta le, majd ledörzsölte, mielőtt az imákat írni kezdte volna. Az oldalak ráadásul képeket, ikonokat is tartalmaznak, melyekről már korábban kiderítették, hogy 20. századi hamisítványok (ezekkel minden bizonnyal a könyv értékét akarták növelni). Ennek következtében, habár a szöveg egy része nagyítóval is jól olvasható, a teljes iratok restaurálásához szükség van a modern technikára.

Szinkrotront használnak

A könyv korának megfelő állapotban van
A könyv a korának megfelő állapotban van


Will NoelNoel

Forrás: BBC