Az AIDS vírus a bélrendszerben rejtőzik

Vágólapra másolva!
A Reuters hírügynökség beszámolója szerint a gyógyíthatatlan betegség az ember bélrendszerében húzódik meg.
Vágólapra másolva!
AIDS Virus May Hide in the Guthttp://today.reuters.com/news/NewsArticle.aspx?type=scienceNews&storyID=2006-07-29T070338Z_01_N28212660_RTRUKOC_0_US-AIDS-GUT.xmlA cikk eredeti változata (angol)Lopakodó járvány - A nemi érintkezéssel terjedő fertőző betegségek/horvathattila/index.htmlElőadás a Mindentudás Egyetemén

A július 29-én Washingtonban tartott sajtótájékoztató szerint a betegség újfajta értelmezését segítheti elő az új felfedezés. A tudósok szerint a vírus a bélrendszer belsejében bújik meg a vírus, és az immunrendszerre kifejtett kártékony hatásainak jó részét is ily módon éri el. A beszámolót Satya Dandekar, a California Davis Health System Egyetem Orvosi Mikrobiológiai és Immunológiai Tanszékének vezetője és kollégái tartották.

A Journal of Virology című szaklapban Dandekar annak az okairól is szólt, hogy azok a gyógyszerkoktélok, melyeket a HIV-fertőzötteknek szedniük kell, gyakorta miért nem fejtik ki hatásukat. A kutató szerint "A valódi csata a vírus és a fertőzött szervezet között a belekben zajlik, nem sokkal a vírusos fertőzést követően."

"Az AIDS leküzdésében végzett munkánkat arra kell fókuszálni, hogy a bél mucosa (nyálkahártya) károsodását megakadályozzuk, illetve javítsuk, mivel az immunsejtek nagy része ezen a területen pusztul el. A bélrendszerrel kapcsolódó lymphoid szervek felelősek a test immunrendszere 70%-ának működéséért. Vagyis ha ezeknek a működését helyreállítjuk, az az egész szervezet szempontjából jelentékeny eredmény lehet."

Fotó: MTI
Közös felelősségünk figyelni a fertőzöttekre


Kezdetben az orvosok abban reménykedtek, hogy a több éves kezelés képes lesz a vírust teljesen elpusztítani, de az AIDS-járvány negyedszázados évfordulóján már világos, hogy erre nem kerül sor. Az évtizedek során rájöttek, hogy a vírus könnyedén elrejtőzik a szervezetben, akár egyes immunsejtekben is.

Dandekar és kutatócsoportja szerint a további kutatásoknál figyelembe kell venni a bélrendszer működéséből adódó sajátosságokat is. "Találtunk egy időbeli eltolódást. A krónikus fertőzésekkel rendelkező sejtekben a bél nyálkahártyájának helyreállítása időt vesz igénybe. Ezeknél a pácienseknél a bél tulajdonképpen egy olyan 'gyűjtőedényként' működik, amely megkadályozza a betegek gyógyulását."

A nyálkahártyának egyébként fontos szerepe van a fertőzés kialakulásában is: az orr, a torok, a nemiszervek és a bélrendszer mind rendelkezik nyálkahártyával.

Dandekar csoportja olyan HIV-fertőzött betegeket tanulmányozott, akik mindenféle gyógyszeres kezelés nélkül több mint tíz éve élnek együtt a vírussal. Immunrendszerük egészséges, még az ún. T-sejtek is, melyeket a vírus megtámad.

Hosszútávú kísérletbe kezdtek: három éven keresztül vizsgálták a betegeket, miközben HAART-kúrával kezelték őket. Vér- és bélszövetmintákat vettek a három éves kezelés elején és végén.

A kutatások során bizonyítékokat találtak a gyulladásra, amely megszakítja a szervek működését, előidézi a sejthalált, illetve felborítja a bélrendszerben lévő baktériumok egyensúlyi helyzetét. Dandekar összegzése szerint a leletek azt is bebizonyították, hogy a gyulladáscsökkent gyógyszerek segíthetik a HAART-kúra hatékonyságának növelését.

Forrás: Reuters