A nagy dinoszauruszoknak melegebb vérük volt

Vágólapra másolva!
Egy most megjelent tanulmány szerint minél nagyobb volt egy dinoszaurusz, annál melegebb volt a vére.
Vágólapra másolva!

A dinoszauruszokat sokáig hidegvérű hüllőkként képzeltük el. Jelenleg azonban egyes kutatók azt feltételezik, hogy a rég kihalt élőlénye úgy tudták szabályozni testhőmérsékletüket, ahogy azt az emlősök is teszik.

A Plos Biology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint ugyan erről szó sincs, mindenesetre azt állítják, hogy a nagyobb testű dinoszauruszok olyan lassan veszíthettek testhőmérsékletükből, hogy valószínűleg mindig melegek maradtak. A hüllőket hidegvérű lényekként tartjuk számon, melyek esetében a testhőmérsékletük a külső környezet hőmérsékletének függvénye. Így például a gyíkok és kígyók azért szoktak sziklákon napozni, hogy felmelegítsék a testüket.

Velük szemben a madarak és az emlősök melegvérűek, amelyek a saját testhőmérsékletüket maguk tudják szabályozni, tekintet nélkül a külső hőmérsékletre. A melegvérűek testhőmérséklete sokkal inkább állandónak tekinthető, mint a hüllők esetében, és magasabbnak, mint a külső környezetben észlelt.

Az amerikai Gainesville-ben lévő University of Florida munkatársa, James Gillooly a kollégáival egy új összefüggést állított fel, amely kapcsolatot teremt a testméret, a test hőmérséklete és az adott élőlény növekedési aránya között. Az egyenletet számos példán tesztelték. Feltételezésük érvényesnek bizonyult egy sor élőlény esetében, köztük a dinoszauruszokra is.

Hollywoodot nem foglalkoztatta a kérdés

Hollywoodot nem foglalkoztatta a kérdés

Gillooly

A kutatók szerint a legkisebb dinoszauruszoknak 25 Celsius fok körüli volt a hőmérsékletük, vagyis ez a környezet hőmérsékletével szinte azonos volt, ráadásul megegyezik a ma élő hüllőkével. Más szavakkal: ezek a fajok képtelenek voltak a saját hőmérsékletüket olyan eszközökkel szabályozni, mint teszik azt az emlősök vagy a madarak.

Ahogy a dinoszauruszok növekedtek, egyre kevésbé veszítettek hőt, ami segített nekik melegen maradni egyfolytában. Ezt a jelenséget inerciális homeotermiának nevezi a tudomány. A tudósok felállította egyenlet szerint a hatalmas ősgyík, az Apatosaurus - amely a maga 13 tonnás súlyával a legnagyobb dinoszauruszok közé tartozott - testhőmérséklete 40 Celsius-fok fölött lehetett.

A legtöbb élőlény nem tudja elviselni a 45 fok fölötti testhőmérsékletet, így az Apatosaurus mindenképpen a felső határt súrolta mind a testhőmérséklet, mind a méretei tekintetében. A kutatók következtetése ebből adódott: a legnagyobb dinoszaurusz méretét a testhőmérséklete határozta meg.

"A kérdés, hogy a dinoszauruszok hideg- vagy melegvérűek voltak, nem egyszerű" - mondja Dr. Angela Milner, a londoni Természettudományi Múzeum palontológusa. "A különböző fiziológiai állapotok igen széles skálán mozognak. Egyes lények inkább ektotermnek nevezhetők, és nem okozott számukra gondot a hő megtartása, mivel nagyobbak voltak, míg az egészen kistermetű növényevő dinoszauruszok már közel állnak a madaraktól ismert endoterm felépítéshez." Milner, aki nem tagja az említett kutatócsoportnak, azt is megemlítette, hogy az ún. hadroszauruszok születésük után endotermek voltak, mint a madarak és az emlősök, majd felnőttkorukra inerciálisan homeoterm szervezetekké alakultak.

Forrás: BBC News