Lassítható-e hűtéssel a globális felmelegedés?

Vágólapra másolva!
A globális felmelegedésre eddig az üvegházhatást generáló gázkibocsátások csökkentésével próbáltunk felelni. Lehet, hogy most új módszer van születőben: a globális lehűtés.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi évtizedekben a környezetvédők, és vezető kutatók többnyire azt hangoztatták, hogy a globális felmelegedés megelőzéséhez mindenképpen az üvegházhatást előidéző gázkibocsátások csökkentésére kellene helyezni a hangsúlyt. Az emissziós szintek csökkentésére nemzetközi egyezmény született (Kyoto, 1997), melyet egyes országok elfogadtak és betartanak, mások - köztük a világ legerősebb gazdasága, az Egyesült Államok - negligálnak. Mindeközben a globális felmelegedés nem állt le, sőt.

A kibocsátásokat eddig csak részben sikerült megfékezni
A kibocsátásokat eddig csak részben sikerült megfékezni
The New York TimesRalph J. Cicerone

A futurisztikusnak tűnő technológiák ma már önálló tudományterületet alkotnak, melynek saját neve is van: geoengineering, melyet magyarul leginkább geomérnökségnek szoktak nevezni. A geomérnökség "a globális környezet nemzetközi, nagy léptékű manipulációja. A kifejezést gyakran olyan tervezetekkel kapcsolatban használják, melyek úgy akarnak beleavatkozni az éghajlatváltozásokba, hogy az emberi tevékenység által okozott, nem szándékolt éghajlati változásokat akarják csökkenteni."- olvasható az egyik definíció Galántai Zoltán, a BME jövőkutatójának honlapján.

De lássuk az ötleteket.