Amerikai kutatók folyékony páncélt fejlesztettek ki

Vágólapra másolva!
Újra egy hadi fejlesztés, mely később talán a hétköznapjainkban is hasznos lehet: a folyékony páncél. 
Vágólapra másolva!

A modern háborúkban a legtöbb sérülés abból következik, hogy a hétköznapi védőmellények nem elég biztonságosak. Egyrészt a mellények nem védik a test teljes felületét, másrészt ahol védenek, ott sem nyújtanak száz százalékos védettséget. Ennek a megoldása lehet egy újfajta "folyékony páncél", melyet a szabadon maradt karok és lábak védelmére fejlesztettek ki. Ennek tökéletesítésén két kutatócsoport dolgozik a Delaware Egyetemen (UD), illetve az Egyesült Államok hadseregének aberdeeni kutatólaboratóriumában. Az új, folyékony technológiának köszönhetően, hamarosan egy igen könnyű és rugalmas páncél kerülhet piacra.

A folyadék szilárd nanorészecskék és olyan folyadék keveréke, mely nem párolog el a levegőben. Az anyag normális esetben közönséges folyadékként viselkedik, azonban ütés, vagy becsapódás hatására a másodperc törtrésze alatt megkeményedik és szilárd anyagként viselkedik. Ez annak köszönhető, hogy a már korábban említett nanorészecskék hirtelen apró csoportokba rendeződnek és nem engedik, hogy bármi is áthatoljon rajtuk.

Jelenleg a mellény csak részleges védelmet nyújt

Jelenleg a mellény csak részleges védelmet nyújt




A kutatók azzal kísérleteznek, hogy szövetanyagokat kezelnek az előnyös tulajdonságokkal rendelkező, speciális folyadékkal. A kezelés hatására a folyadék nem külső réteget képez az anyagon, hanem beleépül az anyagba. Az eljárással elsősorban a ma használt páncélokat szeretnék ellenállóbbá, hatékonyabbá tenni.

A technológia előnyei

A technológia tesztelése jégvágóval
A technológia tesztelése jégvágóval (Forrás: Science Central)


A kezelés nagy hátránya lehetne, hogy az amúgy is nehéz golyóálló anyag súlya lényegesen megnő, de erről sincsen szó, hiszen csupán húsz százalékkal lesz nehezebb a megerősített páncél. Ami még fontosabb: az eljárás eredményeként az anyag rugalmassá válik, ami lehetővé teszi olyan védőruha kialakítását, mely a jelenleg végtagokat is védetté tehetné.

"Képesek vagyunk olyan vékony rétegeket képezni ebből az anyagból, mely puha, rugalmas és könnyed, és csak egy erősebb behatás - golyó, szilánk - hatására keményedik meg és válik ellenállóvá" - nyilatkozta a Science Central tudományos újságnak Norman Wagner, kutatás egyik vezetője.

Felhasználás

Hadi fejlesztésről lévén szó nem meglepő, hogy a hadiipar komoly lehetőségeket lát az új eljárásban. Az egyik vezető amerikai vállalat már fel is vásárolta a licenszet és azt terveezi, hogy már 2006 végén piacra dobja az első megerősített mellényeket. Wagner azonban nemcsak katonai alkalmazásban gondolkodik. Szerinte a technológia később civil életeket is megmenthet például egy-egy autószerencsétlenség esetén. Ugyanígy az emberek nagyobb biztonságát hozhatja, ha az autókon használt gumikat erősítik meg a folyékony páncéllal.

Forrás: Science Central