Az Élet és tudomány Magyar Örökség-díjas lett

Vágólapra másolva!
A legnépszerűbb hazai tudományos ismeretterjesztő folyóirat főszerkesztője 2006. június 24-én az MTA-n vehette át a kitüntetést.
Vágólapra másolva!
Magyar Örökség-díjhttp://digitus.itk.ppke.hu/magyar-orokseg/Hivatalos honlap

A díjat Farkas Balázs, Fekete György és Makovecz Imre javaslatára a Magyarországért Alapítvány kuratóriuma hozta létre 1995-ben. A Magyar Örökség-díj kitüntetésre állampolgári jogon mindenki javasolhat általa érdemesnek tartott személyt, együttest, intézményt, teljesítményt. A bírálóbizottság kizárólag az így beérkezett javaslatokból választja ki a díjazandókat. A bizottság évente négy alkalommal, esetenként hét-hét díjat osztanak ki kulturális műsor keretében. Az így kialakuló Magyarság Szellemi Múzeuma tulajdonképpen az Aranykönyv, amelybe évente négyszer feljegyzik az új neveket, teljesítményeket.

Gózon Ákos főszerkesztő átveszi a kitüntetést

Gózon Ákos főszerkesztő átveszi a kitüntetést Fekete Györgytől

letölthetőMagyar NemzetTermészet világaHerendi Porcelán ManufaktúraZsolnay GyárOrszágos Széchényi KönyvtárMagyar Nemzeti Múzeum

2003 óta a Magyar Örökség és Európa Egyesület vállalta magára a díj gondozását. A bírálóbizottság elnöke Hámori József neurobiológus, agykutató, alelnöke Fekete György belsőépítész. A tagok között ott találjuk többek között Benkő Samu művélődéstörténészt, esszéistát, Gazda István tudománytörténészt, Hegedűs Miklós közgazdászt, Poprády Géza könyvtárost, a Magyar Örökség és Európa Egyesület alelnökét, Pungor Ernő kémikust, elektroanalítikust, Rókusfalvy Pál pszichológust, Roska Tamás villamosmérnököt, infobionikust, Schulek Ágoston testnevelő tanárt, a Magyar Örökség és Európa Egyesület elnökét, Sunyovszky Sylvia színművészt, Zelényiné dr. Kováts Annamária egyetemi oktatót, a Magyar Örökség és Európa Egyesület alelnökét vagy Zelnik József etnográfust, írót.

A hat évtizede létező Élet és tudomány a hazai ismeretterjesztő folyóiratok közül a legismertebb. Generációk nőttek fel olvasmányos stílusban megírt, ugyanakkor a szakmaiságot is magas szinten magukénak tudó cikkein, tanulmányain. Az Élet és tudomány a Mindentudás Egyeteme partnereként fontosnak gondolja, hogy az előadókkal készített interjúk formájában rendszeresen beszámoljon az ME előadásairól. 2006. június 24-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében Gózon Ákos főszerkesztő vette át a Magyar Örökség-díjat.

2006-ban további díjazottak: a Kormorán együttes nemzettudatot erősítő művészete, Brusznyai Árpád tanár humanista helytállása, Degré Alajos kiemelkedő jogtörténeti munkássága, Szabó Helga zenepedagógiai munkássága, a Genfi Magyar Könyvtárnak a nyugati diaszpóráért végzett tevékenysége, valamint Sík Ferenc nemzeti színjátszást megújító munkássága.

Minden díjazottnak gratulálunk!