A tudomány, ahogyan még sosem láttuk

Vágólapra másolva!
Látványos tudomány elnevezéssel fotópályázat indul, melyre a kutatás és gyógyítás szolgálatában készült fotók nevezhetnek.
Vágólapra másolva!
Látványos tudományhttp://www.latvanyostudomany.huRészletes pályázati feltételek

Gondolkozott már azon, hogyan mozog egy rákos sejt? Vagy azon, milyen is lehet a napraforgó kocsányának sejthálózata? Esetleg milyen pályát ír le mozgás közben egy inga? Tudta, mit jelent a kenguru-módszer a koraszülött gyermek gondozásában?

A Novartis Hungária Kft. fotópályázatot hirdet Látványos Tudomány címmel. A pályázat célja, hogy a kutatás, oktatás és gyógyítás szolgálatában készült fotók életben tartsák a tudományos élet jövőjéről folytatott párbeszédet. A Novartis és az angol Daily Telegraph című napilap hét évvel ezelőtt kutatók, orvosok, fotográfusok és képzőművészek számára alapította azt a tudományos fotópályázatot, amelyet eddig az Egyesült Királyságban szerveztek. A magyar közönség tavaly megtekinthette a nagy-britanniai pályázat 2004. évi díjnyertes műveit a Művészetek Palotájában.

Használt sebtapasz képe

Használt sebtapasz képe

vándorkiállításra2006. november 13. és december 3. között

Dr. Fésüs László akadémikus, a Debreceni Egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetének igazgatója és a Látványos Tudomány pályázat zsűrijének tagja szerint rendkívül fontos, hogy a Novartis Hungária felkarolja a tudományról folytatott párbeszéd ügyét. "Manapság nagy érték, hogy a magyar piac egyik jelentős szereplője segíti a magyar tudományos életet azzal, hogy egy ilyen pályázattal és kiállítással népszerűsíti és a nagyközönség számára műalkotásokban megragadhatóvá teszi a kutatók és az orvosok munkáját..."

Szebeni András fotóművész, a pályaművek elbírálására felkért zsűri tagja szerint a művészet és a tudomány elképzelhetetlen egymás nélkül. A művészet tulajdonképpen a tudomány által felfedezett racionális tudást ragadja meg emocionális formában. "Vegyük például a fényképezőgép feltalálását. Ezt is a tudományos innovációnak köszönhettük a 19. században, és a fejlesztések következtében ma már digitális kamerák állnak a rendelkezésünkre. Ezek a gépek nemcsak a funkciójukat látják el kiválóan, hanem nagyszerű formatervezők dolgoznak azon, hogy a szemnek is kellemes látványt nyújtsanak. Tehát maga a fényképezőgép is a művészet és tudomány kapcsolatát, a funkcionalitás és az érzékiség találkozását testesíti meg."

Pályázni több kategóriában lehet. A tudomány képei szekcióba olyan műveket várunk, amelyek valamilyen tudományos eseményt - például nanotechnológiai eljárást, véralvadást stb. - örökítenek meg. Várunk még olyan szabad szemmel nem látható eseményekről, részletekről készült képeket, amelyek a normálistól eltérő képalkotási technikával készültek. Az Emberközelben szekcióba a tudomány és az orvoslás szerepét hangsúlyozó, emberi szituációkat (gyógyítás, betegség, kiemelkedő tudományos tevékenység) ábrázoló képeket, illetve fotósorozatokat várunk. A Tudomány és művészet kategóriába orvostudománnyal, biológiával, kémiával összefüggő képzőművészeti alkotások küldhetők be.

A pályázatokat 2006. június 26. és szeptember 30. között lehet benyújtani, a beküldött anyagok elbírálására 2006. október 15-ig kerül sor.

A további részletek megismerése érdekében érdemes átolvasni a részletes pályázati feltételeket, melyek hozzáférhetőek a Látványos Tudomány kiállítás honlapján a www.latvanyostudomany.hu, a www.novartis.hu, a www.weborvos.hu és a www.webdoki.hu weboldalakon. Kiírás igényelhető továbbá a 270 2822-es telefonszámon, vagy a latvanyostudomany@vmkomm.hu e-mailcímen.