A globális felmelegedés felgyorsítja az evolúciót

Vágólapra másolva!
A tudósok szerint a jövőben azok a fajok lesznek előnyben, melyek rugalmasan képesek alkalmazkodni a felmelegedéshez. 
Vágólapra másolva!
Global Warming Is Spurring Evolutionhttp://news.nationalgeographic.com/news/2006/06/060608-global-warming.htmlA National Geographic cikkeGlobal Warming Fuels Speedy Evolutionhttp://dsc.discovery.com/news/briefs/20060220/evolution_pla_02.htmlA Discovery News cikkeÚjra győz az evolúcióelmélet?/kampisgyorgy/index.htmlKampis György előadása az ME-nAz éghajlat változása /bartholy/index.htmlBartholy Judit előadása az ME-n

A német költöző madarak esetében jól megfigyelhető, hogy fokozatosan változtatják útvonalaikat. Kanadában a vörös mókusok szaporodási szezonja sokkal korábban indul, mint ötven éve. A kanadai Újfundlandon a szúnyogok a korábban megszokotthoz képest lényegesen tovább, egészen augusztusig aktívak maradnak. Ilyen és ehhez hasonló változások a világ minden pontján - így nálunk is - ismertek. Ezeket a jelenségeket a tudósok sokáig csupán olyan viselkedésbeli változásnak gondolták, mellyel a fajok egyszerűen csak alkalmazkodnak a megváltozott környezethez - például a globális felmelegedéshez.

Kanadai evolúciós genetikusok egy csoportja most azt állítja, hogy az ilyen esetekben sok faj nemcsak egyszerűen módosítja viselkedését, hanem genetikai változásokon megy keresztül. Ez azonban azt jelenti, hogy az egész ökoszisztéma gyors és látványos átalakulás alatt áll.

A változások magyarázataiban kizárólag a hőmérsékletváltozás játszott szerepet és ez hibás feltételezés volt - állítja a Science június 9-i számában Christina Holzapfel, az Oregon Egyetem tudósa kollégájával, William Bradshaw-val közösen publikált cikkében.

Mezei poszáta

A hazánkban is honos mezei poszáta a barát poszáta rokona(Forrás: http://www.hlasek.com)



Holzapfel és Bradshaw példaként a hagyományosan Németországban költő, a telet Spanyolországban vagy Portugáliában töltő madárfajt, az európai barát poszátát említi. A faj egyes csoportjai egy ideje az Ibériai-félsziget helyett Nagy-Britanniát választják a teleléshez - minden bizonnyal a szigetország klímájában végbemenő változások miatt. A kutatók megfigyelték, hogy a brit vidékeken telelő madarak sokkal életképesebbek spanyol rokonaiknál, amikor visszatérve Németországba a legjobb költőhelyek fellelésére kerül a sor. Ráadásul a tudósok azt is megjegyzik, hogy mivel a migráció a madaraknál ösztönös viselkedés, így feltételezhető, hogy a kelet-nyugati költözés immár kódolva van a "brit" barátposzáták génjeibe.

A megfigyelés igazolja azt a korábban sokak által hangoztatott feltételezést, hogy míg egyes állatok a jövőben képesek lesznek alkalmazkodni a klímaváltozáshoz, addig mások nagy bajba - lépéshátrányba - kerülhetnek azzal, hogy nem képesek a változásra. "A nagyobb állatok, például a jegesmedve nehezebben tudnak majd változtatni. Mivel életciklusuk hosszabb, viszonylag nehezen és lassan képesek a genetikai alkalmazkodásra is" - véli Christina Holzapfel.

Az evolúcióról Kampis György tartott sikeres előadást az ME nyolcadik szemeszterében. Az előadáshoz kapcsolódó fórum példátlanul sikeres volt.)
Nature

Abban viszont egyetértenek az ökológusok, hogy a jövőben azok a fajok lesznek jobb helyzetben, melyek rugalmasan képesek alkalmazkodni a globális felmelegedéshez. Richard Shine, a Sydney Egyetem biológusa ezt úgy fogalmazta meg a Discovery Channel honlapjának adott nyilatkozatában: "A fajok három dolgot tehetnek a jövőben: kihalnak, lakóhelyet váltanak, vagy alkalmazkodnak."

Forrás: National Geographic, Discovery News