A szociálpszichológia élvonalbeli tudósai Budapesten

Vágólapra másolva!
Neves amerikai kutatók is részt vettek azon a könyvbemutatón, melyet az ELTE PPK Pszichológiai Intézete szervezett.
Vágólapra másolva!
A nemzetek jelleme és a nemzeti sztereotípiák/hunyady/index.htmlHunyady György előadása az ME-n

Az amerikai szociálpszichológia tudományos élvonalába tartozó kutatók a Magyar Tudományos Akadémián mutatták be magyarul megjelent könyveiket. Susan T. Fiske, a Princeton Egyetem, David L. Hamilton, a Kaliforniai Egyetem, valamint Arie W. Kruglanski, a Marylandi Egyetem professzora mutatta be tanulmánykötetét. Az amerikai tudósok előtt Hunyady György, az ELTE tanára ismertette a könyvsorozat történetét, tematikáját.

Mint mondta, az ELTE 2-3 évente szokta megrendezni könyvbemutatóját, ahol a Pszichológiai Intézet a szakma előtt mutatja be legfrissebb könyvtermését. Ezek a könyvek általában fontos alapművekké válnak, sok esetben pedig a hazai kutatómunkát is orientálják. Az Akadémia közönségének bemutatott öt könyv a szociálpszichológia tudományának széles spektrumát fedi le, mégis összeköti őket egy fogalom: a szociális kogníció [társas megismerés]. Más-más megközelítésben, de valójában az összes mű kiindulópontja e fogalom.

Valamennyi könyvben az ember, az emberi közösség megismeréséről van szó - véli Hunyady György, aki korábban sikeres előadást tartott a Mindentudás Egyetemén. A társas megismerés, mely mint tudományos kutatási terület régóta létezik, kimeríthetetlen tárgya a szociálpszichológiának. Hogyan szerzünk, munkálunk ki és őrzünk meg, illetve hogyan alkalmazunk információt a társakról és magunkról, a csoportokról és a társadalomról? E kérdés megvizsgálása nélkül lehetetlen feltérképezni az emberek társas világát, a személyek és csoportok közti kapcsolatokat és mindazt, amit a szociálpszichológia tanulmányozni hivatott.

Évekbe, évtizedekbe telt, míg a szociálpszichológusok egy csoportja tudományos programként határozta meg a szociális kogníciót, tették mindezt a kognitív pszichológiával párhuzamosan. Ők voltak azok, akik bevezették az úgynevezett információfeldolgozási paradigmát. Részben az Akadémián is jelen levő amerikai tudósok munkássága által új szemlélet honosodott meg, melynek talán legnagyobb vívmánya, hogy újra rámutatott az emlékezet szerepére a szociális megismerésben. Ez az irányzat a nyolcvanas évektől az ezredfordulóig uralkodott az amerikai tudományos szakirodalomban. Az ELTE szociálpszichológusa úgy véli, éppen mostanság értünk el oda, hogy a szociális kogníció tudományos eredményei fokozatosan beépülnek a szociálpszichológia standard ismeretibe.

Rátérve arra, miként talált a szociálpszichológiára, Hunyady György elmesélte, hogy a Kádár-korszakbeli egyetemi évek alatt csak fokozatosan ismerték meg az új tudományt, mely itthon sokáig szinte ismeretlen volt. Ebben a korszakban a tudományterületnek sajátos vonzerőt biztosított az, hogy ideológiai bizonyítások helyett tapasztalati alapon igyekezett társadalmi jelenségeket vizsgálni. Kiderült, hogy a szociálpszichológia mint tudomány képes hétköznapokban alkalmazható ismeretek, sőt hétköznapi bölcsesség átadására olyasformán, ahogyan azt Susan T. Fiske új tankönyve, a Társas alapmotívumok teszi. Ez hasznos és a rendszer által is elfogadott tudományt teremtett, így a szociálpszichológia itthon is teret nyert. Ennek egy újabb állomása a most rendezett bemutató, ahol olyan könyveket mutattak be a szerzők, melyek minden bizonnyal alaptankönyvekké válnak a téma kutatói számára.

A bemutatott könyvek:

Hunyady György: A szociálpszichológia történeti olvasatai

Susan T. Fiske, David L. Hamilton, John A. Bargh: A társak és a társadalom megismerése

Susan T. Fiske: Társas alapmotívumok

Arie W. Kruglanski: A zárt gondolkodás pszichológiája

Jim Sidanius és Felicia Pratto:A társadalmi dominancia