Egyetemista fejlesztett Rubik kockázó robotot

Vágólapra másolva!
Boros Miklós, a Miskolci Egyetem negyedéves műszaki informatika szakos debreceni diákja olyan robotot szerkesztett, amely magától "kiforgatja" a bűvös kockát.
Vágólapra másolva!
Rubik kocka kirakó robothttp://rubikrobot.halivud.com/Boros Miklós fejlesztéséról szóló honlapRubik kockahttp://www.jgytf.u-szeged.hu/tanszek/matematika/speckoll/1999/rubik/index.htmlHorváth Ildikó összeállításaRubik kockahttp://www.rubiks.com/A Rubik néven futó termékek honlapja

Mikor és hogyan jött az ötlet, hogy egy Rubik kocka megoldására képes robotot szerkesszen? Gondolom gyerekként nagy Rubik-fanatikus lehetett...
- Az ölet úgy két éve kezdett el foglalkoztatni. Valóban, gyerekkoromban virágkorát élete a bűvöskocka-őrület, így a mi otthonunkban is legalább 2-3 kocka volt állandó használatban akkoriban. Az idő múlásával azonban valahogy feledésbe merültek, a kockák felkerültek a padlásra, így 2004 nyarán elkezdtem gondolkozni azon, hogyan lehetne ezt a régi játékot valahogy összeházasítani a mai korszerű technikával. Már az első vázlatok után kitaláltam, hogyan fog kinézni a robotom, de a részletek megvalósítása később még rengeteg fejtörést okozott.

Hogyan fejlesztette ki a robotot? Közismert technológiákat használt, vagy új utakon járt? Egyedül dolgozott, vagy kapott segítséget tanáraitól is?

A gép több szempontból ügyesebb, mint az ember
A gép több szempontból ügyesebb, mint az ember
ezen a honlapon

Pontosan hogy működik a szerkezet?


Körülbelül mennyi időbe és pénzbe került a fejlesztés? Önerőből valósította meg, vagy kapottvalakitől támogatást?
- A robot leginkább saját tőkéből épült. Emellett kaptam kisebb támogatásokat a leendő munkahelyemtől és ismerőseimtől is, amiért ismét csak köszönettel tartozom. A tervezés és a kivitelezés a legutolsó csavarig egyedi fejlesztés eredménye. A számítógépes vezérlés, a PLC-program, a színfelismerés szintén mind saját fejlesztés. Nehézen tudnám megmondani, hogy pontosan mennyibe is került a kivitelezés, de valahol 50-100 ezer forint között van a végösszeg.