Nanotechnológiai központ létesül Miskolcon

Vágólapra másolva!
BAY-NANO néven nyáron Miskolcon valósul meg az ország legújabb nanotechnológiai központja.
Vágólapra másolva!
Nanotechnológiai kutatólaboratórium Miskolcon...http://www.nkth.gov.hu/main.php?folderID=829&articleID=4744&ctag=articlelist&iid=1A pályázat eredményhirdetése az NKTH honlapján A delhi vasoszloptól a molekuláris építészetig/kalman/index.htmlKálmán Erika elődása az ME-nNanoforradalom/mindentudasegyeteme/20041013ananotechnologiaarul.htmlA nanotehnológiáról magyarul - cikkajánló

A beruházás, melyet állami pénzből és orosz szakmai segítséggel valósítanak meg, komoly hatással lehet a térség tudományos életére. Az új intézet a tervek szerint július 1-én kezdi meg munkáját a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány miskolci telephelyén. Az alkalom kapcsán interjút készítettünk a kutatóközpont felépítésére kiírt pályázat győztesével, Kaptay György mérnökkel, a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának tanárával.

A nyertes pályázat alapján mik lesznek a BAY-NANO kutatólaboratórium alapvető céljai?
- Egyrészt egy zöldmezős beruházás megvalósítása, másrészt kutatások végzése összesen öt témában. A kutatóintézetben egy központi "nano-metrológiai" vizsgáló laboratórium körül négy, különböző technológiákkal és különböző konkrét célokkal rendelkező kutatócsoportot hozunk létre. Az alapítás célja egy koncentrált kutatási infrastruktúra és nemzetközileg elismert kutatócsoport létrehozása volt. A megvalósuló kutatások a témavezetők alapkutatásaira épülő alkalmazott kutatások lesznek, tehát a felhasználhatóságot helyezzük előtérbe.

A szén nanoméretű szerkezete

A szén nanoméretű szerkezete

Kifejtené bővebben, hogy a nanotechnológia mely területeit érintik majd a Miskolcra tervezett kutatások?
szerkezeti és funkcionális anyagok

Egy kutatóközpont elismertsége a legtöbbször azon múlik, hogy képes-e olyan kutatások véghezvitelére, amelyet máshol nem lehetne elvégezni. A BAY-NANO-nak is lesz ilyen "versenyelőnye"?


Magyar kutatók vesznek majd részt az ottani munkában?
- Az indulásnál főleg magyarok, de később természetesen a külföldi kutatókra és szakemberekre is számítunk.

Mit várnak, mennyire lendíti meg a régió tudományos életét az új központ? És a magyar tudományét?
- Minél nagyobb egységhez hasonlítjuk ugyanazt a 20-30 fős kutatóintézetet, a hatás annál kisebb. A régió tudományos életére azért várhatóan szignifikáns hatással lesz az új központ.

A beruházást - talán sokakat meglep - orosz szakmai támogatással valósítják meg. Ez azt jelenti, hogy a magyar-orosz tudományos kapcsolatok változóban vannak?
- Igen, remélem ezt jelenti. Éppen ideje lenne, hogy új alapokon ugyan, de újra hatékonyabbá tegyük a valaha szebb időket megélt magyar-orosz tudományos - műszaki kapcsolatokat. Az orosz segítség mikéntjéről azonban ennél konkrétabbat még nem tudok mondani.

Magyarországon hol végeznek még olyan vizsgálatokat, amilyeneket Miskolcon terveznek?
- Ugyanolyan vizsgálatokat sehol sem végeznek. Hasonló kutatások folynak például Budapesten több helyen, Szegeden, Debrecenben, Veszprémben és Miskolcon is.

Egy-egy új kutatóközpont létesítése nem szokott ekkora publicitást kapni, mint amekkorát a BAY-NANO kap az utóbbi napokban. Ön szerint ez minek volt köszönhető?
- Talán váratlan volt a nanotechnológia-Miskolc-orosz kombináció. Ha a hármasból csak bármely kettőt vettük volna, talán már az is "hírértékű" lett volna. Valószínűleg ennek köszönhető a publicitás. Valószínűleg ennek a szokatlan kombinációnak köszönhető ez a váratlanul nagy publicitás. Én egyébként jobban örülnék annak, ha nem most, hanem 2-3 év múlva lenne ekkora publicitása azoknak az eltervezett tudományos eredményeinknek, amelyek terveink szerint magyar vállalkozókat segítenek majd extra-profithoz.