Vágólapra másolva!
A Magyar Tudományos Akadémia május 8-9-én tartja jubileumi, 175. közgyűlését.
Vágólapra másolva!
Az MTA logója

Az MTA logója



A közgyűlés a kutatásfinanszírozási reformok jegyében zajlik majd - ezt már most is tudni lehet. Egy csütörtökön tartott sajtótájékoztatón Vizi E. Szilveszter, a szervezet elnöke úgy nyilatkozott, hogy az MTA-nak változásra, megújulásra van szüksége. Elsősorban azért kell változnia, hogy olyan szervezetté válhasson, mely méginkább alkalmas a magyar gazdaság és társadalom versenyképességének növelésére.

A reformok egyik kulcskérdése az áttérés az eddigi bázisszemléletű finanszírozásról a feladat- és teljesítményalapú támogatásra. Magyarán a jövőben elsősorban azok kaphatnak kutatási támogatást, akik valódi eredményeket és tudományos sikereket képesek felmutatni. Vizi E. Szilveszter, aki korábban két sikeres előadást is tartott a Mindentudás Egyetemén, úgy véli, hogy a reformok ellenére a kutatási területen kizárt az ún. fűnyíróelv alkalmazása, mely hosszú távon tragédiához vezet.

A közgyűlésen a kutatás-fejlesztésre fordított támogatásokról is szó lesz. A Népszabadság pénteki cikkében olvasható, hogy "az MTA vezetői szerint hazánknak minél többet kell elnyernie abból az 54 milliárd euróból, amelyet az EU 2007 és 2013 között kutatás-fejlesztésre szán. (...) Meskó Attila főtitkár elmondta, 2007-re az ideinél mintegy hatmilliárd forinttal nagyobb költségvetési támogatást kérnek, további kétmilliárdot pedig az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) számára."

A finanszírozási kérdések mellett napirendre kerülnek az Akadémia olyan fontos témái, mint például a 2007. évi tagválasztás elvei, a külső tagok jogállásának módosítása, illetve a meghívottak meghallgathatják a szokásos főtitkári beszámolót is.